Odbrana Luke Bojovića predložila Cecu za svedoka?

Podsetimo, Bojoviću se u odsustvu sudi u Specijalnom sudu u Beogradu za više ubistava i pokušaja ubistava.

Na okolnost ubistva Branka Jeftovića Jorge 2004, za čije se ubistvo tereti Bojović sa više pripadnika "zemunskog klana", predloženo je svedočenje supruge Ljubiše Buhe Čumeta, Ivane Tulović, koja je u vreme ubistva Jevtovića bila Jorgina nevenčana supruga.

Ona je bila pozvana i na današnje suđenje, ali se nije pojavila, pa je njeno svedočenje predviđeno za 27. maj.

Na osnovu njenog iskaza iz istrage, Bojovićevi advokati predložili su da kao svedoci budu pozvani i folk pevačica Svetlana Ražnatović, pevač Ivan Gavrilović, kao i fudbaler Nikola Lazetić.

Sudija Vladimir Mesarović je rekao da će o tim predlozima odlučiti naknadno.

Osim Bojovića, u ovom procesu optuženi su i Vladimir Milisavljević zvani Budala, Miloš Simović i Sretko Kalinić. Oni se terete za ubistvo Branka Jeftovica Jorge 2004. i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su ubijani njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Bojović i Milisavljević su posle višegodišnjeg bekstva uhapšeni prošle godine u Valensiji i od tada su u ekstradicionom pritvoru u Španiji, gde čekaju pravosnažnost odluke tamošnjih vlasti o izručenju Srbiji.

Njima se sudi u odsustvu, a u Španiji se protiv njih vodi postupak zbog više krivičnih dela.

Na početku suđenja, u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i povezao Bojovića sa krivičnim delima koja mu se stavljaju na teret.

Na optuženičkog klupi nalaze se Kalinić i Simović, a suđenje se iz bezbednosnih razloga održava u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora.

Na današnjem sudenju svedočio je očevidac Jevtovićevog ubistva Šandor Belovan, koji je rekao da je 30. oktobra 2004. godine, na uglu ulica Njegoševe i Koce kapetana, video čoveka sa fantomkom kako brutalno ubija drugog čoveka.

"To je bilo oko 18.30 sati. Stajao sam pored automobila, kada se začuo prasak. Ja sam vojni penzioner i znao sam odmah o čemu se radi. Okrenuo sam se i video čoveka sa fantomkom, stajao je raširenih nogu i praznio ceo šaržer u čoveka koji je ležao. Sakrio sam se, ali su nam se u jednom trenutku pogledi sreli", ispričao je svedok.

On, međutim, nije bio siguran da je ubica Kalinić, koji je ranije priznao ovaj zločin.

"Ubica je bio užih ramena. Slične su visine, ali nisam siguran da je to on", rekao je Belovan, pošto je sudija pozvao Kalinića da ustane.

Belovan je Jorginog ubicu opisao kao izrazito mršavog čoveka, dok je čoveka koji ga je čekao da pobegnu sa lica mesta opisao kao "malo punijeg".

Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine, nakon ubistva Dušana Spasojevića, preuzeo rukovodenje “zemunskim klanom”.

Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbeglim "zemuncima" pomagao pri skrivanju, obezbeđivao im novac, lažna dokumenta i mesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, medu kojima je i niz ubistava.

Milisavljević je u odsustvu osuden na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optužnice, Bojović je pravosnažno osuden na 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.

Izvor: B92

Pogledajte još