Negativno razmišljanje povećava nivo zapaljenja u telu

I mišljenje o stresu ubrzava bolest

Razmišljanje o negativnim događajima može imati štetan uticaj na ljudsko zdravlje jer povećava nivo zapaljenja u telu, otkrili su istraživači u studiji u kojoj je učestvovalo 34 mlade žene.

Ova zapaljenja su prouzrokovana stresom i odgovorom organizma na traumu i infekcije, a povezana su takođe sa nizom zdravstvenih poremećaja, navodi se u studiji.

Tokom istraživanja svaka žena je trebalo da održi motivacijski govor prilikom kandidature za novi posao pred dva anketara u belim laboratorijskim kaputima, koji nisu pokazivali nikakav emotivni izraz lica.

Od polovine grupe je zatim zatraženo da analiziraju svoj nastup kao zadatak, dok je druga polovina bila zamoljena da razmišlja o neutralnim slikama i aktivnostima, kao što su kupovina ili putovanje brodom.

Nakon toga su naučnici uzeli uzorke krvi i ustanovili da kada su u pitanju učesnice koji su bile zamoljene da razmišljaju o incidentnim situacijama i njihovom prethodnom govoru, njihovi nivoi C-reaktivnog proteina rasli.

C-reaktivni protein je pokazatelj upale tkiva, prvenstveno ga proizvodi jetra i funkcioniše kao osnovni deo imunog sistema prilikom zapaljenja. Prisustvo C-reaktivnog proteina raste u slučaju traume, povrede ili infekcije u telu.

Široko je korišćen kao klinički marker da utvrdi da li pacijent ima neku infekciju, ali i kao odlično sredstvo da se predvidi da li postoji verovatnoća za pojavu bolesti u kasnijoj životnoj dobi.

Naučnici su ovim istraživanjem samo još više učvrstili saznanja da su stresne situacije u direktnoj vezi sa pojavom oboljenja i poremećaja funkcionisanja organizma, kao što su bolesti srca, rak, demencija i neke autoimune bolesti.

Otkriće nije novo, ali je prvo koje je izmerilo direktni efekat stresa u telu i pokazalo da se kod grupe koja je i dalje bila angažovana na motivacionom govoru nivo C-reaktivnog proteina značajno povećao, a da su nakon prestanka aktivnosti nivoi inflamatornih markera rasli čak i više od jednog sata.

U isto vreme grupi koja se fokusirala na druge misli odmah nakon motivacionog govora, nivoi C-reaktivnog proteina su značajno opali i vratili se na normalu.

Ono što su istraživači naročito istakli jeste da su ovime direktno doveli u vezu negativno mišljenje i povećanje šanse za nastanak nekog zdravstvenog poremećaja.

Izvor:B92 / telegraph.co.uk

Pogledajte još