Zavejana Mađarska: Autobusi krenuli ka Budimpešti

"Jedna traka auto-puta iz pravca Beča ka Budimpešti je otvorena za saobraćaj i kolona u kojoj su i sprski autobusi krenula je ka Budimpešti", reče je agenciji Beta u Birou za saradnju sa medijima MUP.

Kako su naveli iz Biroa, smetovi na tom auto-putu dostižu visinu i do tri metra, zbog čega putari seku zaštitne ograde auto-puta kako bi se sva vozila se preusmerila ka Budimpešti.

Đaci iz Sente, čiji je autobus bio zavejan na auto-putu u Mađarskoj, prevezeni su i smešteni u gradu Tatabanja, rečeno je MUP-u.

Pošto se njihov autobus pokvario, učenici Matematičke gimnazije su prevezni do Tatabanje autobusom koji je poslala Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske, na molbu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

To su prvi od putnika iz Srbije koji su bezbedno zbrinuti u mestu koje je 55 kilometara severozapadno od Budimpešte, rečeno je u Ministarstvu.

U Mađarskoj je zbog vejavice bio zatvoren autoput M1 od Budimpešte do Beča i M7 od Budimpešte prema Balatonu, u vozilima je ostalo zarobljeno više hiljada ljudi, a ekipe rade se na izvlačenju vozila i zbrinjavanju ljudi, rekao je ranije danas konzul Ambasade Srbije Milan Vukosavljević.

PROČITAJ I: Zavejana Mađarska

Kriza traje od sinoć, kada je nekoliko kamiona izgubilo kontrolu i preprečilo put, a zatim su veliki snežni nanosi i jak vetar zavejali kolonu. Akcija spasavanja više od 1.100 ljudi je otežana.

Neki od njih su zavejani i više od 24 sata.

Konvoj pomoći su oko podneva poslali i iz Austrije, aktivirana je i vojska, tenkovi su na putevima, a ministar unutrašnjih poslova objavio je uzbunu u celoj zemlji.

Među putnicima autobusa su najmanje dve bebe, kako prenosi Mondo, jedna od njih je i srčani bolesnik.

Kako je rečeno za B92 u Ambasadi Srbije, osmomesečna beba je uspešno evakuisana helikopterom. Kako je za Blic rekao direktor firme Feniks GiZ, čija su tri autobusa zavejana, bila je u planu i evakuacija tromesečne bebe helikopterom, ali majka nije želela da napusti autobus.

On kaže da su svi putnici u dobrom stanju.

Najmanje jedan od autobusa sa srpskim putnicima u međuvremenu je ostao bez goriva i u njemu nema grejanja, a putnici ne mogu da izađu napolje zbog velike hladnoće i snažnog vetra, koji duva brzinom i do 100 km/h.

Foto: Twitter @ebertek

(old_image)

Inače, od kamiona iz kolone kupljeno je nekoliko kanistera sa benzinom, kako bi moglo nakratko da uključuju grejanje.

Helikopter zbog jakog vetra nije uspeo iz prvog pokušaja da stigne do te bebe, pa je na bezbedno odveo nekoliko dece iz drugih vozila.

Konzul u Ambasadi Srbije u Budimpešti Milan Vukosavljević ranije je pozvao sve bolesne putnike iz zavejane kolone, majke koje imaju bebe ili malu decu, da se jave Ambasadi, koja će intervenisati kod spasilačkih ekipa kako bi imali prioritet u spasavanju.

Prema Vukosavljevićevim rečima, beba je sa svojom majkom zarobljena u autobusu firme "Feniks", koja vozi na relaciji Beč-Šabac.

"Sve je uključeno u spasavanje ljudi. Neki koji su zarobljeni našli su okolni smeštaj, u obližnjim naseljima, školama, sve javne prostorije su pretvorene u smeštajne objekte", rekao je konzul.

Saznalo se da je među zavejanim putnicima iz Srbije i mlada atletičarska ekipa "Vojvodina". Prema rečima trenera u tom atletskom klubu Gorana Obradovića, u autobusu je, zajedno sa vozačima, trenerima i vođama puta, njih pedesetak.

On je rekao i da su deca dobro, da imaju hrane i pića, a da njihov autobus ima dovoljno goriva. Kako je rečeno za B92, putnici su videli i helikopter koji nadleće kolonu.

Svi putnici koji se nalaze u zavejanim autobusima u Mađarskoj su dobro, saopštio je danas Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Kako je saopšteno, alarmantna situacija je u autobusu na relaciji Beč - Budimpešta u kome se nalazi 70 putnika, kome je nestalo nafte, što je prouzrokovalo nemogućnost grejanja.

Na molbu Sektora za vanredne situacije, mađarska Direkcija za zaštitu i spasavanje uputila je ekipu sa hranom, pićem i gorivom ka ovom autobusu.

Autobusu sa učenicima Matematičke gimnazije iz Sente, koji je ostao u kvaru, Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske uputila je svoje vozilo koje će ih prevesti do Budimpešte.

Prema informacijama Sektora za vanredne situacije, snežna mećava u Mađarskoj se stišava i očekuje se da će uskoro kolona u kojoj se nalaze autobusi sa putnicima iz Srbije nastaviti put.

Izvor: B92

Pogledajte još