Pronađena svinjetina u halal proizvodima

"Meso za kebab, koje je norveška grupacija Kuras prodavala restoranima, sadrži između pet i 30 odsto svinjetine i nosilo je oznaku halal", navodi se u saopštenju Agencije, a prenosi Frans pres. "Podnećemo krivičnu prijavu protiv proizvođača", rekla je Ketrin Svinland iz Agencije za bezbednost hrane.

"U halal proizvodima uopšte ne bi trebalo da bude svinjetine, a kada pronađemo toliku količinu, ne verujemo da se je u pitanju slučajnost, već da je reč o prevari", rekla je ona.

U saopštenju Norveške agencije za bezbednost hrane navodi se da je u mesu za ćevape i prelivu za picu koje je bilo obeleženo kao "halal" i "čista junetina" nađen znatan sadržaj svinjskog mesa. Testovi su urađeni zbog afere sa konjskim mesom koja potresa Evropu, ali je na iznenađenje nađeno svinjsko.

Portparol Agencije Ragnhild Arnesen je rekao da je trgovinski lanac Kuras, koji je etiketirao sporno meso kao "halal", odnosno pogodno za ishranu muslimanskih vernika, povukla svo meso iz supermarketa i restorana.

Muslimanima je, po verskom propisu, zabranjeno da jedu svinjetinu.

Kompanija Kuras je objavila izvinjenje na svom sajtu, navevši da u saradnji sa Agencijom za bezbednost hrane radi na utvrđivanju odgovornosti za propust.

Izvinila se i jedna britanska klanica pošto se ispostavilo da je njeno meso etiketirano kao "halal pileće viršle" sadržalo takođe svinjetinu. To meso dospelo je u ishranu u jednoj školi u Britaniji.

Beta

Pogledajte još