Sudije krive za blage kazne

BEOGRAD, 04. maj 2009. (FoNet) - Sudija Nata Mesarović, v. d. predsednika Vrhovnog suda Srbije, kaže u intervjuu za "Blic" da zakon često nije problem kada je reč o visini kazni koje se izriču u Srbiji, već sudsko odmeravanje kazne u pojedinim slučajevima

Ona navodi da reforme pravosuđa treba da omoguće veću efikasnost sudstva i da očekuje da će do kraja godine u Vrhovnom sudu biti donesena pravosnažna presuda za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

U Vrhovnom sudu su i predmeti po žalbama za zločin na Ibarskoj magistrali i protiv zemunskog klana. Predsednik suda se ne meša u donošenje odluka, ali je dužan da obezbedi uslove za završavanje postupaka na vreme. Očekujem da do kraja godine budu donete odluke u tim predmetima, za koje je javnost posebno zainteresovana, izjavila je ona.

Važno je promeniti procesne zakone, strogo odrediti pravila ponašanja stranaka i učesnika u postupku i obezbediti njihovu primenu. Tek tada se može očekivati da postupci ne traju dugo, ocenila je ona.

Prema njenim rečima,postupke najčešće odugovlače česti zahtevi za izuzeće sudija, neodazivanje stranaka na pozive i nedolazak advokata, predlaganje novih dokaza u žalbenom postupku...

Ona je naglasila da Visoki savet sudstva najpre mora da usvoji kriterijume koji će se primenjivati prilikom izbora sudija. Nezavisna komisija, sastavljena od uglednih stručnjaka, pripremila je, ali samo kao radni materijal, predlog kriterijuma.

Visoki savet sudstva doneće konačnu odluku o kriterijumima koristeći predloge komisije, ali imajući u vidu i svoje predloge. Kriterijumi stručnosti i dostojnosti kandidata za sudiju biće odlučujući i argumenti koji ih potvrđuju moraju biti nesporni, istakla je Mesarović.

Samo sumnja u stručnost i dostojnost nekog kandidata, bez dokaza, po mom mišljenju, ne može uticati na izbor sudije. Očekujem da će najbolji kandidati biti izabrani, naglasila je ona.

Pogledajte još