Kina: Za 40 godina - 330 miliona abortusa

U Kini je tokom proteklih 40 godina, pošto su uvedene prve mere planiranja porodice u toj najmnogoljudnijoj zemlji sveta, izvršeno gotovo 330 miliona abortusa, pokazali su danas podaci kineskog Ministarstva zdravlja.

Vlada u Pekingu je tokom aktuelnog godišnjeg zasedanja zakonodavne uprave najavila da će izvršiti strukturnu reformu sistema za planiranje porodice, u skladu sa kojim se i dalje sprovodi kontroverzna politika jednog deteta, prenela je agencija AFP.

Na Internet sajtu kineskog Ministarstva zdravlja je objavljeno da je od 1971. godine, nešto pre nego što su vlasti te zemlje počele da podstiču građane da imaju manje dece, pa do 2010. godine, izvršeno 328,9 miliona namernih prekida trudnoće.

Kineska vlada tvrdi da je politika jednog deteta, uvedena početkom osamdesetih godina prošlog veka, sprečila preterani rast broja stanovnika i podstakla ekonomski razvoj. Od tog propisa su izuzete porodice u seoskim sredinama, etničke manjine i bračni parovi gde su oba partnera jedinci.

U poslednje vreme ima sve više zahteva da se ta ograničenja ukinu, usled toga što je u Kini, koja broji 1,35 milijarde stanovnika, počeo da pada obim radno sposobnog stanovništva, a raste broj penzionera. Organizacije za ljudska prava takođe kritikuju kineske mere za planiranje porodice, nazivajući ih suviše oštrima.

Prema politici jednog deteta, porodicama u gradskim sredinama je dopušteno da imaju samo jedno dete, dok familije na selu mogu da dobiju i drugo dete, ukoliko je prvo devojčica.

Građani koji prekrše taj propis moraju da plate kaznu.

Izvor:B92, Tanjug

Pogledajte još