Poplave u Srbiji: Reke se smiruju, domaćinstvima potrebna pomoć (VIDEO)

Crni Timok je poplavio oko hiljadu hektara zemlje. Dunav ima tendenciju opadanju do Bogojeva, a zatim porasta u daljem toku, a Drina je u opadanju.

Ugroženo je na desetine kuća na severu Kosova i Metohije. Pod vodom su Peć, Klina, Đakovica i Srbica, gde je u poplavama nastradala desetogodišnja devojčica.

Ibar je oštetio most kod Leposavića, pa je pedesetak domaćinstava sela Kutnje odsečeno. Šteta je velika u selima Doljane, Korilje i Banjska.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u Leposaviću da će Kancelarija i ostale državne institucije pomoći u saniranju posledica poplava na severu Kosova.

Nivo vode Ibra od jutros miruje, ali je nekoliko kuća i domaćinstava u kraljevačkom naselju Žičko polje i dalje pod vodom. Poplavni talas ušao je u objekte na 300 metra od korita reke, a četiri domaćinstva su i dalje opkoljena vodom. Zemlja je sporo upija.

Radoica Kočović, načelnik okružnog Sektora za vanredne situacije kaže da će vodi trebati dosta vremena da se povuče jer je zemlja već natopljena zbog obimnih padavina proteklih dana, a da zastitni bedem ne dozvoljava da se otekne i vrati se u korito.

Ibar je popunio i seoski vodovod u Žiči. Oko 400 domaćinstava vodom za piće snabdeva se iz cisterne gradskog vodovoda. Potopljeno je i nekoliko bunara koji snabdevaju grad ali po rečima Rajka Đekića, tehničkog direktora "Vodovoda" u Kraljevu vodosnabdevanje grada nije ugroženo.

I vodostaj Zapadne Morave od jutros miruje, glavni talas kroz Kraljevo prošao je u ponoć. Poplavio je nekoliko desetina hektara oranica u Sirči, Oplanicima u Šumaricama i objekti sagrađeni uz sam vodotok.

Prema poslednjem merenju, vodostaj Save kod Šapca je 476 centimetara, što je za pet centimetara više nego jutros. U branjenom delu, za sada nema problema i izlivanja. Osam crpnih stanica rade punim kapacitetom i održavaju projektovani nivo vode u kanalima.

U toku su mere redovne odbrane od poplava, nadležne ekipe dežuraju 24 sata i kontrolišu stanje na terenu. Smanjuje si i protok Drine, u svom koritu je i reka Tamnava u opštini Koceljeva.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još