Kako naći posao u Srbiji? Preko veze, naravno!

Ostali su se snašli uz pomoć prijatelja, sindikata, preko raznih oglasa, javnih konkursa, direktnim obraćanjem poslodavcima...

Istraživanja Infostuda, najvećeg portala za zapošljavanje u zemlji, takođe su pokazala da su "pomoć prijatelja" ili jaka veza presudni pri zapošljavanju u državnoj firmi jer se na taj način zaposlilo više od polovine ispitanika. Tek svaki deseti anketirani posao je našao uz pomoć NSZ. U privatnim kompanijama prednjače upošljavanja preko oglasa i konkursa.

"Od svih koji su se zaposlili, u formalnoj, ali i neformalnoj ekonomiji, samo 3,9 odsto je posao dobilo na osnovu informacija iz NSZ. Preostalih 96,1 odsto je te informacije dobilo na neki drugi način", rekao je za "Večernje novosti" Vladan Božanić, načelnik Odeljenja za anketna istraživanja.

On je rekao da su posao najčešće nalazili preko privatne agencije za zapošljavanje, uz preporuku rođaka ili prijatelja, na osnovu konkursa raspisanih u novinama, časopisima.

Paradoksalno je, kažu u Zavodu, što je NSZ imala najmanje uticaja u glavnom gradu gde su se preporuke ove službe pokazale efikasnima za samo 886 nezaposlenih.

S druge strane, izgleda da NSZ ima najviše uticaja među mlađim i pismenijim svetom jer je zahvaljujući njihovom posredovanju do posla došlo 9.050 kandidata sa srednjom školom ili fakultetom, kao i 7.579 mlađih od 35 godina.

Ipak, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da statistika ume da zavara i dodaju da su njihovi stručnjaci indirektno uspeli da uposle znatno više kandidata nego što je pokazala Anketa o radnoj snazi.

"U prošloj godini je sa naše evidencije izbrisano 205.297 građana jer su svi oni došli do nekog posla, a od ovog broja najmanje 71.500 zaposleno je kroz naše aktivne mere. Na direktan zahtev poslodavca zaposleno je 33.000 kandidata sa biroa, a kroz ostale mere još 38.500. Ostali su uspeli da se uposle jer su postali konkurentni na tržištu rada pošto su prošli razne programe i obuke naše službe koji su im pomogli da lakše dođu do radnog mesta", rekao je Srđan Andrijanić iz NSZ.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još