SEĆANJE: 11 godina od smrti velikog Bate Stojkovića (VIDEO)

Bata Stojković glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac", Dušana Kovačevića, koju je dugo godina igrao u Zvezdara teatru, a upravo je njome i okončao karijeru na daskama koje su za njega život značile.

Stojković je dobitnik Oktobarske nagrade Beograda, Sterijine nagrade, Zlatne i Srebrne arene u Puli, nagrade na pozorišnom festivalu u Kvebeku, kao i mnogih drugih priznanja. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, a na sceni Zvezdara teatra tokom 15 godina odigrao je više od hiljadu predstava.

Pozorišnu karijeru započeo je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1959, a 1962. postao je stalni član ansambla Ateljea 212. Publika ga je posebno zavolela u „Zvezdara teatru”, u ulogama koje je Dušan Kovačević pisao za njega.

Prvi put na scenu JDP izašao je 1956. godine i igrao slugu u „Magbetu”, a godinu dana kasnije pojavio se kao agent u predstavi "Troje" na sceni Ateljea 212.

Filmsku karijeru je započeo ulogom u filmu „Izdajnik“ iz 1964. Usledio je niz televizijskih i manjih filmskih uloga, a najvažnije su bile uloge u filmovima "Majstor i Margarita", „Čuvar plaže u zimskom periodu“ i "Pas koji je voleo vozove", "Ko to tako peva"... Takođe je igrao i oca jednog od likova u seriji "Grlom u jagode". Poznat je i po ulozi malog antagoniste u filmu Gorana Markovića "Nacionalna klasa".

Izvor: Kurir

Pogledajte još