Panika na Kipru: Štediše "opelješile" bankomate

Ministri finansija evrozone i Međunarodni monetarni fond odobrili su danas paket pomoći za Kipar, u vrednosti od deset milijardi evra, u zamenu za uvođenje strogih poreza na bankovne depozite, prenosi agencija AP.
Očekuje da će ovim nametom biti prikupljeno 5,8 milijardi evra.

Pred bankomatima širom zemlje stvoreni su redovi, jer su ljudi pohitali da povuku novac kako bi izbegli jednokratni porez na depozite, što je potez bez presedana u trogodišnjoj dužničkoj krizi evrozone.

Evropski zvaničnici su saopštili da će pojedinci sa manje od 100.000 evra na računima morati da plate jednokratni porez od 6,75 odsto, dok će oni koji poseduju više novca izgubiti 9,9 odsto od ukupnog iznosa na računu.

Kiparske kooperativne banke su danas zatvorile svoja vrata nakon što su deponenti pohrlili u filijale u nastojanju da zaštite svoj novac.Za razliku od komercijalnih banaka koje su tokom vikenda zatvorene, kooperativne banke obično rade subotom.Kiparski ministar finansija Mihalis Saris branio je odluku o uvođenju poreza.

"Ovo je bila najmanje štetna opcija. Nastojimo da zaštitimo zemlju od potpunog bankrota", ukazao je Saris.Vest o uvođenju poreza na bankarske depozite izazvala je šok kod većine ljudi, s obzirom na nedavna snažna uveravanja kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa da neće prihvatiti sporazum koji bi predviđao da deponenti učestvuju u gubicima.

Izvor: Kurir

Pogledajte još