Savetnik predsednika Srbije: Ima razloga za optimizam oko puta ka EU

"Napori koje predsednik Tomislav Nikolić i Vlada čine u vezi rešavanja odnosa sa Prištinom su tema o kojoj se govori na gotovo svakom panelu", rekao je Đurić, koji učestvuje na Briselskom forumu, neformalnom skupu političkih lidera iz celog sveta koji se jednom godišnje održava u belgijskoj prestonici.

"Dok god razgovori traju, ima razloga za optimizam", rekao je Đurić, komentarišući reči šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, koja je ranije danas na istom skupu rekla da je uverena da je sporazum između Beograda i Prištine moguć.

Đurić je ukazao da je tokom poslednjih osam meseci učinjen veliki iskorak u dijalogu, da su otvoreni kanali za neposrednu komunikaciju sa vlastima u Prištini i da su na sto izneti konkretni predlozi Srbije o kojima se ozbiljno raspravlja.

"Sama činjenica da danas razgovaramo o zajednici srpskih opština kao potpuno legitimnom i opšteprihvaćenom konceptu ilustruje koliko je značajno to što imamo aktivan pristup problemu, umesto da čekamo da nam rešenja donose drugi", rekao je Đjurić za Tanjug.

Nikolićev savetnik je istakao da je veoma važno što Srbija ima predstavnika na Briselskom forumu, jer se na ovom skupu razmenjuju ideje na osnovu kojih se donose odluke važne ne samo za Evropu, nego i za ostatak sveta.

Tanjug

Pogledajte još