Tužilaštvo traži istražni zatvor za Mamića

Tužilaštvo tereti Mamića da je juče javno podsticao na mržnju uvredama na račun hrvatskog ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, i istovremeno iskazivao izrazitu netrpeljivost prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti.

Pritvaranje Mamića zatraženo je zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog dela, jer je višestruko evidentiran za razne prekršaje protiv javnog reda i mira i bezbednosti u saobraćaju, što ukazuje da je reč o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, navodi se u odluci Tužilaštva koju je prenela agencija Hina.

Opštinsko državno tužilaštvo navodi da Mamićeve izjave u jučerašnjoj emisiji "Soundset plavog" radija dodatno dobijaju na težini u kontekstu skorašnjeg održavanja fudbalske utakmice između Hrvatske i Srbije, jer izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, navodi se u odluci.

Osim toga, kažu u tužilaštvu, osumnjičeni je u javnim istupima iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog pola.

Jedan od Mamićevih pravnih branilaca Mate Matić rekao je Hini da je njegov klijent izneo argumente obrane i da je odgovarao na pitanja Tužilaštva.

Dokaže li se da je Mamić kriv, preti mu kazna do tri godine zatvora.

Mamić je juče popodne priveden na informativni razgovor u policiju pošto je ranije za Radio "Soundset" izneo niz uvreda na račun Jovanovića, za koga je rekao da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosveti i sportu, osim što je malo dizao tegove".

Njegov najnoviji verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, dok njegovi advokati ocenjuju da je reč o "političkoj hajci" u kojoj svi žele da "prikupe bodove".
Mamićevi branioci smatraju da ovde nije reč ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi ministra Jovanovića.

Za svoju obranu on je angažovao zagrebačke advokate Jadranku Sloković, Antu Madunića i Matu Matića, a kao njihove zamenike Nikolu Mandića i Ivana Stanića.

(Tanjug)

Pogledajte još