Provodadžisanje postoji i danas: Albanke se udaju u Srbiji

Nevesta Gita Simoni (24) iz Skadra na Bojani, u Albaniji, udala se u Skadar u - Podgorini. To je prva mlada iz inostranstva koja se udala u opštini Osečina, u kojoj ima više od 850 neženja od 18 do 45 godina. A kako stvari stoje, biće još devojaka iz Skadra na Bojani koje će se udati u selima širom Podgorine, pišu "Novosti".

Njen životni saputnik, Velimir Đermanović (32), zemljoradnik iz Skadra kod Pecke, upoznao je po starinski - uz pomoć provodadžije. Nekoliko puta išao je đuvegija u Skadar na Bojani, dok nije, na kraju, mladu doveo kući.

"Živeo sam samo sa ocem, majka mi je umrla pre nekoliko godina" - kaže Velimir za "Novosti". - "Nijedna devojka koju sam upoznao nije htela da dođe da živi na selu. Kad sam saznao da veterinarski tehničar Vojislav Palija, rodom iz Šavnika u Crnoj Gori, koji tri decenije radi na teritoriji Osečine, može da mi pomogne da upoznam devojku iz Albanije, ni trena nisam razmišljao, te upoznah Gitu, koja je hrišćanka, a njihovi običaji u Skadru veoma su slični našim."

U braku su tek dve nedelje, mlada već uči srpski, mladoženja albanski jezik
. Gita pomaže Velimiru u domaćinstvu, upravo su orezivali malinu i kupinu, koje Đermanovići uzgajaju.

- Nije u početku bilo lako, ali sada se već privikavam na novu sredinu - kaže Gita. - Učim srpski, nadam se da ću za nekoliko meseci moći da se sporazumevam.

Kao prevodilac, Giti pomaže Albanka koja se proletos udala u Vrbić, selo u susednoj opštini Krupanj. Za samo tri meseca naučila je srpski, a i u drugom je stanju.

- Radeći kao veterinarski tehničar na terenu, u selima, video sam da je vrag odneo šalu, da će domaćinstva da opuste - kaže Vojislav Palija za "Novosti" - Odlučio sam, uz pomoć školskog druga iz Bara, koji ima poznanstva u Albaniji, da momcima iz Podgorine pomognem da se ožene. U Skadru na Bojani počeli smo da pronalazimo devojke koje žele da se udaju u Srbiji. Dosad nam se posrećilo, a uspeh se pročuo, pa nam se mnogi mladići, ne samo iz Osečine, obraćaju za pomoć.

Do sada je Palija na taj način uspeo da upozna nekoliko sadašnjih supružnika iz Skadra na Bojani i Srbije. Prvo mladi i njenoj porodici odnese fotografije momka i njegovog domaćinstva, pa ako prođe taj prvi test, sledi upoznavanje.

- Gitu sam isprosio po običaju kakav je u Skadru na Bojani, uz prigodan ručak, darivao joj prsten - kaže Velimir.

Velimir ne krije da priželjkuje da uskoro postane otac.

- Nisam ni pomišljao da ću se oženiti devojkom iz daleka. Uskoro će njena familija da nam dođe u posetu, dočekaćemo ih domaćinski, kako je vazda bilo u Podgorini, uz hleb i so, bogatu trpezu. A dogodine nadamo se da ćemo praviti i babine - poručuje mladoženja.

INTERNET -
I provodadžisanje mora da prati moderne trendove, pa uveliko koristim internet i "Fejsbuk", da što pre uspostavim kontakt s potencijalnim udavačama iz Albanije - kaže Palija. - Žene iz Skadra na Bojani i okoline izuzetno su vredne, kulturne, u tom kraju Albanije većina stanovništva su hrišćani, katolici. Često, pri upoznavanju, najveći problem predstavljaju loši seoski putevi, nepostojanje infrastrukture, udaljenost od centra opštine, ali kad se ljubav javi, sve se prevaziđe. Sve ovo činim da bi se bela kuga, koja je pritisla Srbiju, zaustavila.

Pogledajte još