Patrijarh Irinej: Povratak Srba na Kosovo - najvažniji zahtev (VIDEO)

"Jedan od prvih koraka i tačaka u razgovorima, danas i sutra, uslov i zahtev koji mi treba da postavimo treba da bude povratak velikog broja Srba na Kosovo i Metohiju", poručio je patrijarh sa akademije u Narodnom pozorištu u Beogradu povodom devetogodišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da je sa Kosova prognano 240.000 Srba i da je obaveza države da pomogne onima koji još žive na Kosovu kako bi se tamo zadržali, kao i prognanima da se vrate.

Patrijarh je poručio da nad sudbinom Kosova i Metohije ne treba očajavati i da Kosovo jeste, biće i ostaće srpsko dok je "u našim mislima".

"Ako neka bezočna sila učini da ostanemo bez Kosova i Metohije, uvek imamo primer jevrejskog naroda koji je 2.000 godina čekao Jerusalim i dočekao ga je", naveo je Irinej.

On je ukazao da za nasilje nad Srbima od 17. marta 2004, u kojima je stradao narod i uništene srpske svetinje, niko nije odgovarao.

"Siguran sam da smo mi kojim slučajem tako nešto učinili, da bi ceo svet za to znao. Pisale bi se knjige i knjige o tome i pričale priče o tom zlu", dodao je patrijarh.

On je napomenuo da svetinje na Kosovu nemaju značaj ukoliko tamo nema srpskog naroda.

Akademiju "Zločin bez kazne", koja se održava u Narodnom pozorištu, organizuje Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, a među prisutnima je i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Šta je Dačić rekao na akademiji možete čitati u posebnoj vesti. On je govorio i o pregovorima o KiM, pa i o tome možete čitati u posebnoj vesti.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još