Đilas: DS nije kriva za sve loše u zemlji

"Teško je reći da pojedini među nama nisu davali povoda za korupciju. Međutim DS nije kriva za sve loše u zemlji, za ekonomsku krizu i problem Kosova", kazao je Đilas na radnoj skupštini DS-a, koja se održava u beogradskoj hali "Pionir".

"Ako nas je vlast potpuno uspavala, poraz mora da nas probudi", poručio je lider demokrata.

Govoreći o podelama među članstvom DS-a koje je podržavalo bivšeg predsednika Borisa Tadića ili njega, Đilas je upitao da li je DS trebalo da se potpuno podeli i da li je posle poraza na izborima trebalo da sakrije glavu u pesak?

"Naš problem su naši redovi, međusobno konfrontirani", kazao je Đilas.

Lider DS-a poručio je da je njegova stranka "izgubila možda jednu bitku, ali ne i rat".

"Napravićemo od Srbije u narednoj deceniji najaču ekonomsku silu na Balkanu. U spoljnoj politici vidimo Srbiju na zapadu, ali i na istoku", kazao je Đilas govoreći o budućoj politici i stremljenjima demokrata.

On je rekao da DS aktuelnoj vladi neće biti opzicija po pitanju EU i Kosova kao što su to oni njoj bili politički protivnici.

"Odlazak u opoziciju može biti i šansa da se samokritički preispitamo", kazao je Đilas i dodao da stranke traba da se reformišu ako loše prođu na izborima.

On je naveo da se u poslednja tri meseca u DS deset puta više ljudi učlanilo, nego što je iz nje izašlo.

Aplauzi Tadiću

Đilas je napomenuo da je zahvaljujući DS i njenom počasnom predsedniku Borisu Tadiću, Srbija postala kandidat za članstvo u EU i srušen je klan Darka Šarića.

Inače, pomen imena bivšeg lidera DS-a Borisa Tadića propraćeno je velikim aplauzom. Tadić prisutsvuje radnoj skupštini.

Đilas je istakao da građani od DS očekuju, da se DS oporavi i poručio da mogu da postoje različiti stavovi, ali da mora da postoji jedna plitika.

Lider DS je istakao da dok je on na čelu stranke na funkcije neće moći da se dođe bez rezultata.

Mićunović: Opozicija je zdrava

Predsednik Političlog saveta DS-a Dragoljub Mićunović rekao je da želi da DS bude što pre potpuno konsolidovana, kao stranka otvorena za kritiku, jer samo tako i otvarajući nove puteve može da ima budućnost.

"Ne plašite se da budete u opoziciji, to je veoma zdravo povremeno", kazao je Mićunović.

On je napomenuo da DS podržava borbu protiv korupcije i da ta borba podrazumeva vladavinu prava, a ne da jedan čovek zameni institucije.

Gavrilović: Dovesti sposobne umesto podobnih

Delegat skupštine DS Slobodan Gavrilović, koji je javno govorio da je protiv toga da Đilas bude predsednik DS-a, ocenio je da je današnja kriza u toj staranci jedna od najvećih u svakom pogledu, ali je dao i punu podršku novom rukovodstvu.

"Ako novi predsednik zaista želi da očuva stranku, mora u osnovi da je reformiše, da uz sebe ostavi dvoje-troje najbližih saradnika, a da dovede mlade koji rade najbolje, a ne najpodobije", kazao je Gavrilović.

On smatra da Đilas snosi deo krivice "recimo za ova isključivanja iz stranke".
16. radnoj skupštini DS-a prisustvuje 3.975 delegata , a ukupno ih ima 4.646.

Skup je počeo filmom o Zoranu Đinđiću, a zatim su se prisutnima obratili predsednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Srđan Milić, predsednik Srpskog nacionalnog veća iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata Republike srpske.

Pupovac se osvrnuo na predsetojeću fudbalsku utakmicui između Srbije i Hrvatske, porukom da pobedi bolji.

Za predsednika Radnog predsedništva DS izabran je Goran Ješić, koji je nastavio da vodi današnju radnu sednicu.

Na Radnoj sednici DS-a pročitano je i pismo Ružice Đinđić i Jorgosa Papandreua.

Hala pionir bila je puna, a veliki deo delegata otošao je posle govora Dragana Đilasa.

Radnoj sednici DS prisustvuju i predstavnici ambasada Crne Gore, Danske, Hrvatske, Azerbejdžana, Italije Kine, Holandije i Rusije.

Radnoj sednici ne prisustvuje isključeni član stranke Vuk Jeremić, iako je pozvan da učestvuje kao gost.
Beta

Pogledajte još