U Srbiji 30 detektivskih agencija, usluga je 150 evra na dan!

Kada sumnje postoje bilo u bračnog ili poslovnog partnera mnogi ne postavljaju pitanje da li je praćenje zakonito ili ne, nego jedini izlaz vide u angažaovanju detektiva.

Delatnost Šerloka Holmsa sve je popularnija u Srbiji. U proteklih šest meseci otvoreno je 10 novih detektivskih agencija, a legalno posluje čak 30.

Ukoliko želite da angažujete detektiva na samo jedan dan za tu uslugu moraćete da izdvojite između 150 i 350 evra, a za tri od 500 i 1.000 evra. Za te iste usluge u inostranstvu cene su udvostručene.

Usluge detektiva u Srbiji koristi više od 2.000 ljudi iz svih slojeva društva, a najčešće ih angažuju oni koji sumnjaju na preljubu ili prevare poslovnih patnera.

Da danas bilo ko može da osnuje detektivsku agenciju, pokazuje i podatak da u slobodnoj prodaji po relatvno niskim cenama možete kupiti detektivske mikrofone kamere i kompjuterske programe za obradu podataka. To može da ugrozi privatnost građana, kaže zamenik poverenika za informacije od javnog značaja Aleksandar Jesanović.

"Na tom listingu onih subjekata koji imaju pravo da naruše privatnost nisu detektivske agencije samim tim što one nisu zakonom uređene. Prema tome takvog ovlašćenja nema, jer nema zakona u kojem bi takvo ovlašćenje moglo da bude sadržano", objašnjava Jesanović.

Prošle godine napravljen je Predlog zakona o detektivskim uslugama, ali do danas nije došao na dnevni red.

Izvor: B92

Pogledajte još