Privrednici bankama duguju tri milijarde evra

Time je ova nelikvidnost postala još veći problem i samih banaka, koje su morale isto toliko para dodatno da izdvoje na ime takozvanih rezervacija. Sada je, praktično, blokirano oko šest milijardi evra zbog problematičnih zajmova privredi, pišu "Novosti."

"Koliki problem predstavljaju nenaplativi krediti, jasno je kada se u obzir uzme podatak da je ukupni kapital banaka u Srbiji oko 5,5 milijardi evra", ističe Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

On kaže da ke teško naći rešenje u kratkom roku. Jedino rešenje je oživljavanje privrednih aktivnosti, investicija i proizvodnje. Samo to može da dovede do pada problematičnih zajmova. Sve drugo je lečenje posledica.

Krediti miruju
Tek kada se pokrene rast privrede, biće i onih koji će moći više da se uzajmljuju. Zasad bankarska aktivnost stagnira, a preduzeća računaju samo na subvencionisanje zajmove, gde država dotira deo kamate.

"Pozitivno je što se beleži i stagnacija kod kašnjenja u otplati kredita", objašnjava Veroljub Dugalić.

"Tako je kašnjenje u otplati kod privrede smanjena sa 17,3 na 15,4 odsto. Na to je direktno uticalo odobravanje subvencionisanih kredita države, koje su firme iskoristile da otplate deo kredita sa kojima su kasnile u otplati", navodi on za "Novosti".

U Narodnoj banci ukazuju da su mere usvojene s kraja prošle godine otvorile put ka pronalaženju rešenja.

Od poslednjeg dana prošle godine banke dospela potraživanja od preduzeća mogu da ustupe i drugim firmama. Reč je, praktično, o trgovanju dugovima.

Tako bi banka, za manje para, nekoj trećoj firmi prodala potraživanje od svog klijenta, čime bi oslobodila i novac zarobljen na ime rezervacija.

Jedini uslov koji se pred banke postavlja jeste da potraživanje dospe i da o ustupanju potraživanja u roku od pet dana obaveste NBS.

Ipak, centralna banka još uvek ne želi da izađe u javnost sa zvaničnim podacima.

"Budući da su izmene regulative u vezi sa ustupanjem potraživanja od pravnih lica stupile na snagu 31. decembra 2012. godine, smatramo da ukupne efekte ovih promena još nije moguće sagledati, ali istovremeno verujemo da postoji interesovanje banaka za ustupanjem potraživanja, kao i da postoje zainteresovana lica koja bi ta potraživanja otkupila", rečeno je "Novostima" u NBS.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još