Komandant KFOR-a potvrđuje: Srbi su ugroženi na Kosovu

Komandat KFOR-a Halbauer je rekao u intervjuu frankfurtskim "Vestima" da bezbednostna situacija jeste generalno dobra, ali postoje razlike između teritorije južno i severno od Ibra.

- Ako se u severnoj Mitrovici svakog dana bacaju bombe i druge eksplozivne naprave, naravno da je to pretnja za bezbednost građana. Ali, spomenuo bih da se to dešava u specifičnim regijama, pa čak i ako pogledate Mitrovicu reč je o specifičnim mestima i napadima na specifične mete. Više od 50 odsto napada je na zaposlene u administrativnoj kancelariji za severnu Mitrovicu (vlasti Kosova). Moje mišljenje je da je dobar deo toga povezan s kriminalnim aktivnostima. Moguće je da kriminalni elementi pokušavaju da prilično uplaše narod i okrenu ga protiv dijaloga koji se vodi u Briselu - istakao je Halbauer.

Na severu se, prema njegovim rečima, ponekad ne prihvata ni da kosovska policije ili Euleks sprovedu istragu, a to nije u mandatu KFOR-a, te da čak i kada bi odlučio da ispita te napade i nađe krivce, ne bi mu bilo dozvoljeno da to uradi, jer je to stvar vladavine prava.

Kfor je, kako je podvukao, odgovoran da da doprinos bezbednom i sigurnom okruženju.

- Ono što se dešava na severu ne smatramo direktnom pretnjom tome, i u ovom trenutku ne vidimo potrebu da intervenišemo. Za mene je to i dalje pitanje reda i zakona, dakle Euleksa i kosovske policije. Ako im narod ne dozvoljava da obavljaju posao, onda je na odgovornim predstavnicima zajednice da im to objasne. Ali, ako odgovorni predstavnici zajednice kažu da niko ne bi trebalo da pomogne i sarađuje sa Kforom ili Euleksom, ko će onda ubediti narod da su im potrebni istinski zakon i red - poručio je Halbauer.

Nemački general je kazao da može da odluči da stavi ogroman bezbedonosni štit oko Mitrovice, sa kontrolnim punktovima i patrolama, ali to nije u mandatu njegove misije i nije pravi način za rešenje situacije. Ipak, on je uveren da se dijalogom u Briselu situacija promenila u pozitivnom smeru za poslednjih godinu dana.

Halbauer veruje da će se postići dogovor oko takozvanih paralelnih struktura i njene transformacije u bezbednosne strukture, te da će, ako se to na kraju dogodi, ta struktura brinuti o vladavini prava.

- Moj san je da se ubrzo barikade na mostu u Mitrovici uklone na miran način. Ako se to dogodi, biće jasan znak da Beograd i Priština zaista žele da nađu rešenje za pomirenje - naglasio je on.

Halbauer je osudio uništavanje i skrnavljenje grobalja, rekavši da nije mogao da veruje da to neko može da učini, i da je to neprihvatljivo.

- Reagovati tako na političku odluku u obližnoj regiji nešto je što zaista ne mogu da shvatim. Zato sam zadovoljan reakcijom međunarodne zajednice i kosovskih vlasti, odnosno osudom. Svi su bili iznenađeni tim dešavanjem. Kosovska policija sada čuva oko 90 grobalja na Kosovu, kao i ostala mesta, da bi pokazala Srbima da su tu da ih zaštite. Situacija može postati veoma napeta i opasna. Svaki put kada je neko povređen ili ubijen postoji velika mogućnost da dođe do eksplozije nasilja, pa čak i do dešavanja poput onih iz 2004. godine - naglasio je Halbauer.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još