Uhapšeno 13 osoba: Oštetili Železaru Smederevo za 5,7 miliona evra

Kako je za B92 potvrdio direktor policije Milorad Veljović, zbog sumnje da su nezakonito prisvojili oko 200.000 tona čeličnog otpada i pri tome oštetili Železaru za 5,7 miliona evra, policija je privela 13 osoba.

Policija je privela 13 osoba, među kojima su i odgovorna lica iz smederevske firme "Harsko metals" i vlasnike nekoliko privatnih preduzeća.

Sumnja se da su uhapšeni nezakonito prisvojili oko 200.000 tona čeličnog otpada iz Železare, a da je Železara oštećena za 5,7 miliona evra.

Hapšenja nisu u vezi s radnicima Železare!

”Smederevska Železara“ saopštila je da današnja hapšenja nisu povezana s njenim radnicima, već privatnicima.

Proces istrage otpočeo je na osnovu informacija koje je “Železara Smederevo“ dostavila policiji, a na osnovu kojih su predstavnici policije "prikupili relevantene činjenice, izveli dokaze i danas sproveli privođenje osumnjičenih", saopštila je Železara.

Pripadnici Policijske uprave u Smederevu u saradnji sa Višima javnim tužilaštvom u Smederevu lišili su slobode direktora smederevske firme "Harsko metals" Đorđa Jovanović, poslovođe ove firme Aleksandra Rajkovića, Igora Mihajlovića i Milovana Novokmeta, zatim radnike Miroslava Pavlovića, Nebojšu Petruševića i Dalibora Dimitrijevića.

Slobode su lišeni i Boban Crnoseljanski i Miroslav Vasić, kao i vlasnik firme "Pašer metali" Miodrag Jovanović, zatim vlasnik firme "Ema" Goran Janićijević, vlasnik firme "Blubis" Živojin Marinković, kao i Miroslav Jovanović, dok se za direktorom firme "Ema" intenzivno traga.

Oni se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službenih isprava.

Osumnjičeni su poslednjih godinu dana, od kada je "Železara Smederevo" u državnom vlasništvu, protivpravno prisvojili i otuđili čelični otpad u vlasništvu "Železare Smederevo" koji je preduzeće "Harsko metals" trebalo da preradi po ugovoru i vrati "Železari Smederevo" u dalji proces proizvodnje.

Šteta 5,7 miliona evra

"Železara" u Smederevu oštećena je za oko dva miliona evra u vidu isporučenog neupotrebljivog čeličnog otpada koji je na lageru. Takođe i štete nastale prilikom gubitka u poizvodnji od oko pet miliona evra koji je nastao usled korišćenja beskorisnog otpada. Tako je "Železara Smederevo" oštećena za ukupan iznos od 5,7 miliona evra u protivvrednosti.

Umesto da "Železari Smederevo" vrate oko 200.000 tona čeličnog otpada vlasnici "Harsko metals" su otpad u istoj količini prodali preduzećima u Smederevu za iznos od oko 40.000 evra. "Železari Smederevo" su vratili bezvrednu šljaku, što je potvrđeno analizom u ovlašćenim laboratorijama.

Privatna preduzeća su čelični otpad izvozili u Rumuniju i Albaniju i tako ostvarili višestruku zaradu.

Kod privatnih preduzeća kriminalistička policija je pronašla oko 3.000 tona otpada, koji је trebalo da bude izvezen u Rumuniju i Albaniju.

(Izvor: B92 / RTS / Tanjug)

Pogledajte još