Premijer Hrvatske osudio napad na srpske đake: Desnica širi mržnju u HR

Hrvati iz Kistanja kod Knina, inače doseljenici iz Janjeva sa Kosova, napali su osmoricu polaznika bogoslovije "Sveta Tri Jerarha" u manastiru Krka i tom prilikom lakše ili teže povredili šestoricu njih.

Povodom tog incididenta oglasio se i premijer Milanović koji je ocenio da se ozbiljne stvari dešavaju u Hrvatskoj i optužio stranke desnice da šire “čistu i destiliovanu” mržnju.

“Ljudi u crnim košuljama za koje ne znamo ko su i odakle dolaze govore na televiziji”, rekao je Milanović na konferenciji za štampu koju je sazvao povodom incidenta u Kistanju.

Milanović se obrušio i na medije i skandaloznim nazvao prilog u Dnevniku HRT-a u kojima su “deca” koja su napala bogoslove u Kistanju nazvana “janjevcima”, kako se naziva regionalna hrvatska manjina na Kosovu. Janjevci su dobili ime po gradu Janjevu u blizini Prištine, gde i danas većina njih živi.

"Napala su ih deca, koja su zapravo napala decu. Ta deca koja su napala drugu decu, u Dnevniku 3 HTV-a, nazvana su prigodno političko korektno - janjevci! To je rečnik kojim se služi HTV! Ne, maloletne osobe hrvatske nacionalnosti već - janjevci! Pa što se čudimo onda da se takve stvari događaju?", zapitao je premijer.

Predsednik Vlade Hrvatske je naveo kako on, za razliku od nekih, svoje medije nema. Rekao je i da ga je “baš briga” kako će preneti njegovu izjavu, te da će ovoga puta biti direktan.

“Moji kolege u Saboru se nazivaju četnicima. Mi to nećemo dozovliti. Oko 250.000 građana ove države se pobunilo za vreme rata, no oni sada poštuju naš Ustav i za nas njihovo hrvatsko državljanstvo nije upitno”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da je sramota što niko nije reagovao na izjave Ruže Tomašić iz Hrvatske stranke prava - Ante Starčević čije izjave je premijer ocenio gorim od onih što ih je izrekao izvršni direktor Dinama Željko Mamić.

Tomašić je, naime, pre dva dana izjavila je da je "Hrvatska za Hrvate, a da su svi ostali samo gosti".

"Odlučio sam da se obratim uprkos tome što su moji stručnjaci za odnose s javnošću izričito protiv toga, čak su mi nešto i napisali ovde, ali ja to ne čitam! Ne želim tako! Mora ćemo da se naučimo na neka nova pravila, barem što se mene tiče! Nisam ovde došao da ćutim! Došao sam da radim u govorim”, rekao je Milanović na početku vanredne konferencije za novinare u zgradi Vlade Hrvatske.

HDZ: Manastir Krka "leglo četništva"

Nakon incidenta, saopštenjem se oglasio i opštinski odbor HDZ-a iz Kistanja. U saopštenju se tvrdi da su napad navodno izazvali sami bogoslovi koji su, kako se navodi, već od ranije poznati po provokacijama.

"Osuđujemo svaku vrstu nasilja, pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rešavanje sukoba", navodi se u saopštenju HDZ-a i dodaje se da je za to "potrebno učešće I onih u ulozi napadača, a ne samo žrtava unapred isplaniranog sukoba".

U vezi sa napadom Kistanjaca na bogoslove iz manastira Krka, portal Šibenik.in kontaktirao je predsednika HDZ-a Kistanje i kistanjskog odbornika Roka Antića koji je rekao da se sve dogodilo zbog toga što je manastir Krka “leglo četništva u Hrvatskoj”.

Antić tvrdi kako su se lokalni momci šetali prema manastiru Krka, a da su im tada kandidati za bogoslove poprečili put. Kistanjci su tada pozvali pojačanje u vidu starijih prijatelja i braće te je tada nastala opšta tuča, tvrdi Antić.

“Naši lovci ih često čuju kako pevaju četničke i krajiške pesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i nezavisna Hrvatska”, rekao je Antić.

Srpska udruženja osudila napad

Udruženje Srba iz Hrvatske i Asocijacija izbegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske osudili su napad na učenike Pravoslavne bogoslovije Sveta tri jerarha.

"Ovaj napad na učenike bogoslovije manastira Krka nije nažalost nešto što se dešava prvi put, već predstavlja samo jedan u nizu napada na monahe, učenike i objekte Srpske pravoslavne crkve na području Dalmatinske eparhije", navedeno je u saopštenju ovih udruženja.

U saopštenju se ističe da posebno zabrinjava činjenica da nikada niko do sada nije pronađen i procesuiran od hrvatskog pravosuđa.

"Pored toga, smatramo da je govor mržnje koji je eskalirao u Hrvatskoj u poslednje vreme, kao i obležavanje devete godišnjice pogroma nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije bio povod za ovaj vandalski napad".

U saopštenju se naglašava da je napad na učenike iz manastira Krke još jednom pokazao u kakvom se stanju nalaze Srbi u Hrvatskoj i koliko je ugrožena njihova bezbednost.

"Pitamo se da li će i počinioci ovog napada ukoliko budu pronadjeni biti procesuirani ili pušteni da se brane sa slobode i još slavljeni od jednog diela svojih sunarodnika kakva je praksa bila do sada", navedeno je u saopštenju.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još