File: Datum zavisi od reformi i napretka u odnosima sa Prištinom

"Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor na pitanje zavisi od napora da se ispunjavaju reforme i toga hoće li biti postignut vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom", rekao je File posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Evropski komesar je pohvalio napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine ali nije eksplicitno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu.

On je rekao da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 16. aprila biti navedeno sve što je učinjeno u ispunjavanju reformi, ali i poručio da se u nekim oblastima poput pravosuđa, donošenja antikorupcijeske strategije, slobode medija i inkluzije "ranjivih" grupa rad na reformama mora intenzivirati.

File je pozdravio novu dinamiku u dijalogu Beograda I Prištine i "proboj" koji je napravljen susretom Nikolića i Jahjage i dodao da se nada da će biti postignuti značajni rezultati.

File se sastao s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

(Izvor: Blic, Tanjug)

Pogledajte još