Da li su muškarci srećniji?

KEMBRIDŽ, maj 2009. (FoNet) - Ako je verovati rezultatima istraživanja, objavljenim u britanskom časopisu Žurnal sreće, žene su osuđene da u zrelijim godinama - budu nesrećne!
Istraživači tvrde da žene svoje odraslo životno doba počinju srećnije od muškaraca ali od 48. godine pa nadalje ulaze u "zonu nezadovoljstva i mrzovolje".

Sociolog Anke Planjol sa Univerziteta Kembridž i ekonomista sa američkog Univerziteta Južne Kalifornije, upoređivali su rezultate dva potpuno odvojena istraživanja - jednog, koje je sadržalo informacije o aspiracijama i talentu i drugog s podacima o zadovoljstvu i sreći.

Zaključili su da nivo osećanja sreće s početkom srednjeg životnog doba opada zbog neispunjenih želja i ambicija.

Čini se da su žene u celini u ranom životnom dobu srećne i zadovoljne životom i materijalnim stanjem dok se muškarci u 20-im godinama grčevito bore da ostvare finansijske ciljeve za sebe i svoju porodicu - što ih čini stalno umornim i nezadovoljnim, navodi da se osećaju mizerno.

Ali do srednjeg životnog doba, muškarci su uglavnom ostvarili svoje finansijske i porodične ciljeve pa ih je to oraspoložilo i učnilo srećnim, dok će žene najčešće početi da se osećaju neostvarenim i nesrećnim.

Autori smatraju da je najvažniji faktor za to promena koju prema međusobnim odnosima imaju žene i muškarci: muškarci će uglavnom u 20-im biti neoženjeni dok će mnoge žene biti same u srednjim godinama.

Oni su priznali da je to zasnovano na pretpostavci da brak žene i muškarce čini srećnim ali i ukazuju da, ukoliko je brak nešto što zaista želite (a ustanovili su da 90 odsto žena i muškaraca želi), onda vas samoća zaista čini nesrećnim i nezadovoljnim.

Činjenica je, takođe, da će osobe u braku biti i u boljoj finansijskoj situaciji. Naravno, sasvim je moguće da bračni život više odgovara muškarcu nego ženi, jer na ženama često stoji celo breme odgovornosti za decu ali i za uspešnu profesionalnu karijeru.

Prilično je zanimljivo da, uprkos činjenici da su istraživači ustanovili da muškarci celog života imaju para koliko i žene, ponekad i više, oni su ipak finansijski manje zadovoljni.

Ovo otkriće povezano je sa ranijim izveštajima da, uprkos činjenice što imaju više para, nove generacije su finansijski nezadovoljnije od prethodnih, siromašnijih generacija.

Možda je, ipak, naravoučenije ove priče sledeće: spusti malo "durbin", pogledaj oko sebe pa, najverovatnije, nećeš biti razočaran!

Pogledajte još