Haos na Kipru: Banke zatvorene do četvrtka zbog spornog poreza

Razlog je strah da bi klijenti mogli masovno da podignu novac sa svojih računa, nakon najavljenog poreza na depozite nametnutog u okviru dogovora o kreditu pomoći, koga je Kipru odobrila EU.

Banke su danas zatvorene zbog nacionalnog praznika, a sutra i u sredu će ostati zatvorene kako bi se izbeglo "pustošenje" računa.

Jedan od zvaničnika EU je za Frans pres rekao da će ministri finansija evrozone večeras održati telefonsku konferenciju da bi razmotrili predložene izmene kontroverznog poreza na depozite u kiparskim bankama, koji je deo dogovora o spasu prezaduženog Kipra.

Evrogrupa će održati telekonferenciju večeras u 19:30 časova, nakon što je odluka o oporezivanju bankarskih depozita uticala na pad akcija i evra, i izazvala bes predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je porez nazvao nepravednim, neprofesionalnim i opasnim, navode agencije.

U zamenu za preko potrebnih deset milijardi evra kredita, Kipru je nametnut porez na sve depozite u domaćim bankama.

Predviđeno je da depoziti na kojima se nalazi više od 100.000 evra budu oporezovani stopom od 9,9 odsto, a oni na kojima se nalaze manje sume sa 6,75 odsto.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još