BeogrAD Festival

Početak 3. BeogrAD Festivala Novih Ideja (sreda, 12. jul), obeležio je glamurozni prijem na Belom Dvoru na kome su se, pored biznismena i domaćih kreativaca, našli i predstavnici Saveta Evrope predvođeni Robertom Palmerom, direktorom za kulturu i kulturno i prirodno nasleđe Saveta Evrope, kao i najveći autoritet na polju kreativnog mišljenja – Edvard De Bono. Domaćin, nj.k.v. prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, prisutnima se obratio putem video on-line veze i pozdravio početak Festivala Novih Ideja, a brojne zvanice dočekivao je osnivač i predsednik festivala, ali pre svega guru domaćeg advertajzinga – Dragan Sakan. 

Nakon opuštenog otvaranja, BeogrAD Festival se sutradan nastavio aktivno, kreativno, i što je najbitnije, inspirativno za brojne delegate i nekolicinu novinara koji su tokom prethodnih godina razvili osećaj za značaj ovakvih događaja. Uz famozno posipanje zlatnom prašinom, Dragan Sakan je otvorio BeogrAD festival, nakon čega su se prisutnima obratili Robert Palmer ispred Saveta Evrope, koji nas je posavetovao da ''pokušamo da prepoznamo međusobne razlike i krenemo pravo u budućnost'', a zatim istakao da ''kreativnost i demokratija idu zajedno'', kao i Radmila Hrustanović, zamenica gradonačelnika Beograda. 

U punoj sali "Ateljea 212", posle uvodnih izlaganja, predstavljanja koncepta ''Belgrade Beauties'' i ''Simfonije Novih Ideja'', na scenu je stupio Edvard De Bono, koji je s punim pravom na sebi imao Supermen majicu (''kreativni momenat plus'' su bile crvene čarape). Duhoviti supermen najpre je pozdravio ''dame, gospodu i plavuše'', a zatim nas sve oduševio predavanjem ''Ideja je najjača valuta'', na kome je kroz niz primera izneo tezu o idejama kao najvećem kapitalu, kao i koncept paralelnog mišljenja ''Šest šešira'' koji je mnogim kompanijama uštedeo značajne sume novca. Ako niste znali, 2050. godine, Kina će biti lider u svetu, a iza nje će se naći SAD i Indija. Zato Evropa brzo mora da postane kreativnija i ponudi svetu nešto novo. Inače, u publici su se većinom mogli videti domaći i strani stručnjaci iz oblasti advertajzinga, ali i Dragoljub Ljubičić Mićko iz ''Indexovaca'' i Jovan Ćirilov. 

Predavanje Edvarda de Bonoa zamenila je gužva za kafu u foajeu , ali to nije ništa neuobičajeno za sva gradska dešavanja. 

Isti broj ljudi je ispratio i predavanje Čarlsa Lendrija o konceptu kreativne ekonomije, kao i priču o kreativnom Londonu, Sajmona Evansa koji može da se pohvali stotinama uspešno organizovanih umetničkih i zabavnih događaja. 

Dan koji su obeležili pojmovi ''novo'', ''ideja'' i ''kreativno'' završen je otvaranjem izložbe ''Art Directors Club Europe'' (ADC*E) u ''New Moment Galeriji Ideja''. Svi koji su poranili (kasnije je zbog gužve bilo nemoguće prići radovima) mogli su da pogledaju brojne radove najboljih kreativaca iz 13 zemalja Evrope. Izložbu su rečima punim optimizma otvorili Robert Palmer i Slobodan Mašić, predsednik ''Art Directors Club Serbia''. Na žalost, Srbije u ''ADC*E'', pa samim tim i na ovoj izložbi, još uvek nema, ali zato obavezno treba pogledati radove advertajzing kreativaca iz Češke i više fenomenalnih reklama za neke poznate i (nama) manje poznate kompanije i organizacije. 

Od sledeće godine i Srbija će se, najverovatnije, naći u konkurenciji za nagrade ''ADC*E'', a do tada domaći kreativci (ali i njihovi klijenti) bi morali da malo upiju hrabrost, drskost i inovativnost sa ''zidova'' prijatnog prostora ''New Moment Galerije Ideja''. 

Naravno, broj zvanica je bio impozantan. E sad, koliko je njih zaista obišlo izložbu ostaje otvoreno pitanje, ali dame sigurno nisu propustile da primete Vuka Veličkovića i još neke ''arty'' zavodnike. 

Sve se na kraju pretvorilo u jedan mirni party uz dobru muziku za koju je bio zadužen Deki Milićević. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još