Nikolić: Vašington nije imao prave informacije o dijalogu sa Prištinom

"Gospodin Bajden kao predstavnik američke administracije nije bio upoznat sa detaljima o tome šta je Narodna skupština Republike Srbije tražila, i kakvu Rezoluciju je donela", izjavio je predsednik Nikolić Tanjugu posle sastanka sa američkim potpredsednikom u Rimu.

Prema njegovim rečima, razgovor je bio izuzetno koristan, zato što su govorili o temama koje interesuju i SAD.

"Potpredsednik SAD je jasno rekao da se oseća pozvanim da pomogne da se taj problem reši, zato što je Amerika priznala nezavisnost Kosova i Metohije", istakao je srpski predsednik.

Susret Nikolića i Bajdena bio je prvi na tom nivou posle četiri godine, a razgovarali su oko sat vremena, više nego što je protokolom bilo predviđeno.

"Ovo je bila dobra prilika, inaguracija novog pape Fransiska, da imam nekoliko bilateralnih razgovora, među njima možda i najvažniji je bio razgovor sa potpredsednikom Amerike, na njegov poziv, i mislim da je postalo jasno da neke informacije koje su stizale u Ameriku nisu odgovarale stanju u odnosima između Prištine i Beograda, a stepen ili napredak dijaloga nije pravilno ocenjivan", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je ukazao svom sagovorniku da su mnoge države priznale nezavisnost Kosova zahvaljujući tom prvom, američkom priznanju, ali i da Srbija ima samo prijatelje u svetu i da "ne deli države i narode po tom osnovu, već po osnovu toga koliko ko može sa Srbijom da saradjuje iskreno, otvoreno uz sva opterećenja i ograničenja koja postoje".

"Američka i srpska adminstracija će ubuduće imati mnogo češće kontakte na visokom nivou, zato što svi želimo da ovaj problem jednom konačno rešimo i da obezbedimo bolji život za gradjane Srbije, računajući tu Kosovo i Metohiju, za gradjane Kosova, računajući tu srpsku zajednicu koja će imati pomoć i sa srpske strane i sa strane Evropske unije", uveren je Nikolić.

On je ukazao da dolaze meseci u kojima će kosovski problem najverovatnije biti rešen.

"Ako se desi da Albanci baš ni od čega ne žele da odustanu, taj će problem ostati za buduće generacije, što neće biti dobro za Srbiju, ali ni za ljude koji žive u Prištini", zaključio je predsednik Nikolić.

Nikolić je ranije danas u Beogradu izjavio da očekuje dobar razgovor, ali ne i pritisak po pitanju Kosova i Metohije.

"Očekujem razgovor. Svi koji me poznaju, a oni koji se bave politikom valjda me poznaju, znaju da poštujem svakog sagovornika, a da sa mnom nema razgovora na način koji nije pristojan. Svaki pritisak, o kojem vi govorite, smatrao bih nepristojnim načinom razgovora", rekao je Nikolić novinarima, koji su pitali da li očekuje da Bajden prilikom današnjeg sastanka zatraži od njega "šire ustupke" Srbije u dijalogu s Prištinom.

Nikolić je rekao da je sastanak sa Bajednom dogovoren na inicijativu SAD, a da su povoljne okolnosti to što će i on i američki potpredsednik biti u Rimu povodom inauguracije novog poglavara Rimokatoličke crkve.

U delegaciji Srbije su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i savetnik predsednika Marko Đurić.

U američkoj delegaciji je Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Saliven, zamenica državnog sekretara za EU i Zapadni Balkan Ketlin Doerti, specijalni savetnik potpredsednika za Evropu i Rusiju Čeri Denijels, i direktor bezbednosne službe za Balkan Mark Fleming.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.