SAD: Sirija bombardovala Liban

"Možemo da potvrdimo da su borbeni avioni i helikopteri sirijskog režima ispalili rakete na severni Liban i pogodili Vadi Kail, u blizini pograničnog grada Arsala", rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Viktorija Nalend.

Taj potez "predstavlja značajnu eskalaciju narušavanja libanskog suvereniteta za koju je kriv sirijski režim", ocenila je Nalend i dodala da je "takva vrsta kršenja apsolutno neprihvatljiva", preneo je Frans pres.

Ranije danas, objavljeno je da su sirijski avioni prvi put od početka krize pre tri godine bombardovali oblast na granici sa Libanom, što dodatno pojačava strahovanje da bi sukobi u Siriji mogli da se preliju na ovu susednu državu.

Agencija Rojters navela je, pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore, da su sirijski avioni ispalili četiri projektila na nenaseljeni deo granice sa Libanom, blizu sirijskog grada Arsal.

(old_image)

Većinsko stanovništvo Arsala čine sunitski muslimani koji podržavaju sirijske pobunjenike u nastojanju da svrgnu režim na čelu sa predsednikom Bašarom al-Asadom, koji pripada alavitima, ogranku šiitskog islama.

Damask je pre četiri dana upozorio da bi mogao da napadne sirijske pobunjenike koji su našli utočište s druge strane granice.

Liban je zvanično objavio da želi da ostane neutralan kad je reč o ratu u Siriji, ali dvogodišnji sukob u toj zemlji preti da se proširi na ceo region.

(Izvor: B92)

Pogledajte još