Godišnjica smrti Verice Barać

Verica Barać preminula je prošle godine u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

Verica Barać u javnosti i među kolegama i saradnicima važila je za jednog od najvećih i najdoslednijih boraca protiv korupcije u Srbiji.

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić kaže za Radio B92 da godinu dana posle smrti Verice Barać ima pomaka u borbi protiv korupcije, ali da je to borba pojedinaca, a ne države i celog sistema.

„Jesmo napravili neki pomak, zato što je neko uzeo i ozbiljno pogledao spisak Verice Barać. Istina, on je morao da stigne preko Brisela da bi ga neko ozbiljno pogledao. Ali nismo napravili ozbiljan pomak, jer se ne vidi borba države protiv korupcije. Trenutno imamo privatizovanu borbu i liku jednog čoveka koji je prvi potpredsednik vlade i ima neke silne fukcije. Time se populistički stiču poeni, ali ja se plašim da time izostaje pravi efekat. Korupcija ima uzroke i posledice, i mi uporno hapsimo posledice, i to je svakako dobro. Ali mora država ozbiljno da se pozabavi uzrocima“

Prijatelji i saradnici ističu da je Verica Barać bila hrabra, uporna i odgovorna žena, koja se odlučno suprotstavljala korumpiranim ljudima iza centara moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici. Bila je predana svom radu i otkrivanju istine, s motivom da unapredi ljudska i građanska prava u Srbiji. Godišnjicu njene smrti obeležiće Agencija za borbu protiv korupcije.

Verica Barać je rođena 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine.

Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam. Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak. U javnosti je ostala upamćena i kao jedan od velikih protivnika režima Slobodana Miloševića.

Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, koji se, pod jakim pritiskom vlasti, raspao. Kada je 2. septembra 1999. osnovan Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene, Verica Barać je postala njegova portparolka i predsedavajuća, a na toj funkciji ostaje do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe. Bila je poverenik čačanske kancelarije G17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000.

Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije formiran je u decembru 2001. a Baraćeva je izabrana za predsednicu 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008. godine, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, a 2010. godine dobila je nagradu "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićević Tasić.

Krajem 2011. godine, Verica Barać dobila je nagradu "Vitez poziva" koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na Svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još