Njujork: Kupci više ne smeju da vide cigarete

Svi od trafika, do samousluga moraće da drže duvanske proizvode u zatvorenim policama, fijokama, ispod tezge, iza zavese ili skrivene na drugi način. Lokalne vlasti žele i da spreče prodaju cigareta s popustom, a predlažu i novu minimalnu cenu.

Borci protiv pušenja i zdravstveni stručnjaci pozdravili su te predloge kao smeo napad na vodeći uzrok umiranja koji se može sprečiti. Porez na cigarete u Njujorku je već najviši u SAD, zabranjeno je pušenje u restoranima, barovima, parkovima i na plažama i u tom gradu se vodi šokantna kampanja o posledicama pušenja.

Zabrana izlaganja cigareta u prodavnicama već postoji na Islandu, u Kanadi, Engleskoj i Irskoj, ali još ne u SAD. Cilj je pre svega obeshrabrivanje mladih.

"Ne slažem se da je pušenje samo po sebi rizično, to je legalan proizvod", kaže Odri Silk iz grupe boraca za prava pušača koja je tužila Njujork sudu zbog prethodnih propisa. "Duvan je vekovima uobičajen. A to što se radi s njim, e to nije normalno".

Najavljeno da je Gradsko veće u sredu razmotriti predlog za novu zabranu.

Gradonačelnikova borba za zdravlje je prošle nedelje pretrpela udarac, kada je sudija oborio njegov pokušaj da zabrani prodaju velikih pakovanja zasladjenih napitaka.

Blumberg, milijarder koji je dao 600 svojih miliona dolara za suzbijanje pušenja širom sveta, napao je duvan ubrzo pošto je 2002. godine postao gradonačelnik.

Od tada je pušenje medju odraslima opalo za skoro trećinu - sa 21,5 odsto 2002. na 14,8 odsto 2011. Ali, medju mladim pusačima nema promene: stopa je ista, 8,5 odsto.

Prodavnice u kojima duvan čini više od polovine prometa, bile bi izuzete od zabrane izlaganja cigareta. Osobama mladjim od 18 godina je ionako zabranjeno da udju u te prodavnice.

Cene cigareta u Njujorku su već medju najvišima u zemlji. Uz gradski i državni porez u ukupnom iznosu od 5,85 dolara, jedna paklica košta bar 13 dolara.

Ostale zdravstvene mere gradonačelnika Blumberga su pritisak na restorane da koristite manje soli i da u jelovnike upišu kaloričnost jela, i ne koriste veštačke masti.

"Njujork postaje diktatura", kaže Dženifer Bejli, dok puši na 34. ulici, čekajući autobus.

Izvor: B92

Pogledajte još