Neprimeren oglas: Traže blago retardiranu osobu za posao pekara

Mima Ružičić iz centra "Živeti uspravno", koje se bavi zaštitom prava osoba sa invaliditetom, kaže da je ovakav oglas neprimeren iz više razloga. Prema njenim rečima, članovi ovog udruženja nisu svesni svoje uloge i moraju imati na umu da je svačiji život jednako vredan, te da ovakve poruke i formulacije samo doprinose diskriminaciji osoba sa invaliditetom.

Kada su novinari Radija 021 pozvali broj telefona iz oglasa sa pitanjem da li su svesni da je u pitanju diskriminatoran govor, dobili su odgovor "jeste vi normalni?!".

"Kako ja da napišem blaže retardiranoj osobi da mi se javi? Objasnite mi molim vas pa ću vas poslušati", zapitao je Branislav Knežević iz ovog udruženja, a na konstataciju da se može upotrebiti konstrukcija "osobe sa invaliditetom" on je dodao da je razmišljao o tome, ali da je u konsultaciji sa Centrom za socijalnu zaštitu postavio ovakav oglas.

"Šta ja da radim kada dođe osoba sa invaliditetom koja ne može da radi taj posao", pita Knežević. On dodaje da udruženje nema dovoljno novca da objavljuje opširnije oglase, jer su oni izuzetno skupi i da ih članovi udruženja plaćaju novcem od svojih penzija.

U Građanskom oglasniku su nam rekli da oni besplatno daju prostor ovom udruženju, uz potpunu slobodu da sami odluče o tekstu koji će objaviti.

Izvor: Kurir

Pogledajte još