Dunavski centar u Beogradu početkom jula

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac najavila je da bi u Beogradu početkom jula trebalo da počne da radi Dunavski centar.

Plamenac je u intervjuu agenciji Beta rekla da to znači da će Srbija biti koordinator turističkih projekata za srednje i donje Podunavlje.

"Srbija će biti koordinator svih novih projekata za turizam, zaštitu životne sredine i edukaciju u turizmu u regionu", rekla je Plamenac i dodala da projekat okuplja šest zemalja - Srbiju, Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku, Ukrajinu i Moldaviju.

Kako je rekla, Srbija će kroz taj centar prikupljati projekte za razvoj turizma i konkurisati za sredstva iz Evropske unije.

Plamenac je navela da će razvoj srednjeg i donjeg Podunavlja znači i razvoj biciklističkih staza, malih pansiona, marina, pumpi i prilaza znamenitostima.

Ona je dalje rekla da je prošle godine u Beogradu na Dunavu pristalo 400 brodova sa 52.000 turista, dužinom 18 sati, čime je dostigao Budimpeštu.

"Ove godine se predviđa dolazak 420 brodova, sa oko 60.000 turista", navela je direktorka TOS-a.

Plamenac je rekla da se radi sa Svetskom turističkom organzacijom na projektu razvoja ruralnog turizma, kao i na projektu Vinski kulturni koridor JIE u koji je uključena i Nacionalna asocijacija vinara i vinogradara.

Ona je podsetila i da je TOS objavio dve nove brošure "52 vikenda u Srbiji" i "Srbija za mlade i radoznale". 

(Beta)

Pogledajte još