Nautičko selo u Surčinu

Polovinom maja Beograd bi trebalo da dobije prvo nautičko selo. Kompleks od 15 kućica na vodi biće smešten u surčinskom selu Boljevci.

Prvobitno je bilo planirano da ova buduća turistička oaza bude otvorena prvog maja, ali je majstore visok vodostaj omeo u obavljanju posla. Iz najmlađe beogradske opštine poručuju da su radovi pri kraju i da će u letnjim mesecima ljubitelji prirode imati mogućnost da iznajmljuju kućice na vodi, dok će do sela moći da dođu turističkim brodovima.

– Svaka kućica imaće dvokrevetnu sobu, kupatilo, kao i terasu za sunčanje. Planiramo da u dogledno vreme u blizini ovog kompleksa sagradimo i sportske terene, a do tada će turisti vreme moći da provode u obližnjim šumama, kao i pecajući na Savi – kaže Nikola Bojić, šef tehničke službe Javnog preduzeća za turizam opštine Surčin.

On ističe i da je opština obezbedila četiri brodića koji će građane iz novobeogradskog Bloka 45 voziti do Boljevaca.

– Svako surčinsko selo koje izlazi na Savu ima uređenu obalu, a postavili smo i pristane kako bi, osim autobusom na liniji 605, do ovog dela grada moglo da se dođe i brodom – naglašava Bojić, dodajući da je na ovaj način deo Beograda ostvario davno zacrtani cilj – silazak na reku.

Prema prvim procenama, cena iznajmljivanja kućica u nautičkom selu, čija je izgradnja počela pre dve godine, biće 2.500 dinara po danu.

Opština Surčin je, inače, prošle godine organizovala krstarenje od Novog Beograda do Jakova i Surčina. Posetioci su imali priliku da obiđu znamenitosti ovog dela grada, poput manastira Fenek, partizanskih zemunica u Bojčinskoj šumi, kao i Slovačke etno kuće. Turistički poslenici Surčina najavljuju da bi i ove godine, možda već u prvim danima proleća, ponovo mogli da budu uvedeni turistički izleti do najmlađe beogradske opštine. U planu je, kažu, i uključivanje Obedske bare u nautički projekat, kao i dovođenje gostiju iz zemlje i inostranstva u već postojeće bungalove u Jakovu, ali i u etno kompleks u Bojčinskoj šumi.

Procenjuje se da je Surčin iz opštinskog budžeta dosad uložio više od 100.000 evra u razvoj turizma, a gradske vlasti više puta su isticale da je ova opština proteklih godina najviše prednjačila u razvoju turizma.

– I ove godine pomoći ćemo Surčincima da razviju turizam – kaže Jasna Dimitrijević, direktorka Turističke organizacije Beograda. – Namera nam je da im omogućimo da projekte razvoja turizma stave u promotivne materijale, kako bi se lakše reklamirali. Tako bi ubuduće stranci koji dolaze u naš grad imali mogućnost da u okviru turističke ponude Beograda posete i Surčin.

Ukoliko sve bude išlo prema planu, turisti bi u Surčin uskoro mogli da dolaze i po lekovitu vodu. Naime, lokalne vlasti nameravaju da nadomak Bojčinske šume naprave banjski kompleks. U toku je, kažu, istraživanje koje bi trebalo da pokaže da li u šumi i selu Progar ima izvora tople vode.

– Ako ovi izvori budu pronađeni, biće to odličan razlog za izgradnju hotela u ovom delu grada. On bi u svakom slučaju trebalo da bude sagrađen, jer nedaleko odavde, u Obrenovcu, već postoje termo-mineralni izvori, a gosti nemaju gde da odsednu – naglašavaju u opštini Surčin i dodaju da će, kada budu izgrađeni golf tereni u Bečmenu, ovaj deo Beograda postati svojevrsna turistička oaza. 

Izvor: Politika

Pogledajte još