Patrijarh Irinej: Priznanje ne dolazi u obzir

"Priznavanje je za nas potpuno stran pojam. Ne dolazi u obzir ma kakvo priznanje, kao i nekakva deoba (Kosova)", rekao je Irinej na akademiji "Kosovo - najskuplja srpska reč", koju su na Pravnom fakultetu u Beogradu organizovali studenti tog fakulteta.

Irinej je rekao da je Kosovo bogata zemlja i da na njemu ima mesta i za Srbe i za Albance.

(old_image)

"Sadašnje stanje (na Kosovu i Metohiji) je stanje okupacije. Nadamo se da, kao i svaka okupacija, neće trajati večno", rekao je Irinej, čiji su govor učesnici akademije često prekidali gromoglasnim aplauzima.

Patrijarh je podsetio da je 17. marta 2004. godine na Kosovu uništeno 150 crkava i manastira i 950 srpskih kuća.

"Kosovo je bilo i mora ostati naše"
, rekao je Irinej i istakao da je potrebno pronaći pravedno rešenje, jer će u suprotnom, kako je naveo, Kosovo i Metohija biti bure baruta koje neće doneti dobro ni Srbima ni Albancima.

"Nismo mi Kosovo izgubili, mi se za Kosovo i Metohiju borimo i nadamo se da ćemo se izboriti. Prvi uslov za očuvanje Kosova i Metohije je da budemo jedinstveni", rekao je Irinej.

Irinej je, takođe, ukazao da su na Kosovu i Metohiji 17. marta 2004. godine "preorana" (srpska) groblja i ocenio da je razaranje grobova vrhunac nekulture i zločinstva.

"Žele da nam unište tragove, da ne ostavimo ništa iza sebe", rekao je Irinej i dodao da se sve to dešava u "pred očima i sa blagoslovom kulturne Evrope".

Izaslanik predsednika Srbije Oliver Antić rekao je da predsednik Tomislav Nikolić "duboko čuva u srcu ideju o slobodi Kosova" i da neće dopustiti da se ta ideja ugasi.

Antić je dodao da se Nikolić bori za Kosovo i da u te svrhe putuje po svetu.

Akademiji, povodom godišnjice nasilja nad Srbima na Kosovu, prisustvovali su i akademik Matija Bećković, haški osuđenik Veselin Šljivančanin i drugi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još