Prvo obeležavanje 20. marta - Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke

U Skupštini Srbije danas će, povodom prvog obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, biti priređena svečanost i uručena posebna priznanja ženama koje su pobedile rak dojke. Radoš Bajić će se obratiti prisutnima, kao poznata ličnost i kao suprug žene koja je takođe imala iskustva sa rakom dojke i uspešno se izborila sa bolešću.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke će se obeležavati svake godine, a datum 20. mart je odabran kao prvi dan proleća, što simbolizuje buđenje prirode i stvaranje novog života. Srbija na ovaj način postaje bogatija za još jedan dan posvećen prevenciji bolesti i očuvanju javnog zdravlja.

Specijalne gošće na svečanom skupu će biti žene koje su preživele rak dojke i njima će biti uručene simbolične plakete za hrabrost.

Skupu će prisustvovati stručnjaci, predstavnici lokalnih udruženja za borbu protiv raka dojke i druge zvanice i predstavnici svih institucija u Srbiji koje se bave rakom dojke i koji mogu aktivno da učestvuju i doprinesu sistemskom napretku u iskorenjivanju ove bolesti, kao što su: Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i drugi.

SAZNAJ: Rak dojke više napada mlađe žene

Ovaj datum uvršten je u Kalendar javnog zdravlja Republike Srbije, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Stručnjaci navode da tačni uzroci raka dojke još nisu sasvim poznati, kao i da je zbog toga izuzetno važno bolest otkriti na vreme, zato što je, kada se prvi put jave simptomi, bolest obično uznapredovala i tumor se proširio na regionalne limfne čvorove.

Kod žena u Srbiji rak dojke se najčešće otkriva u odmakloj fazi, što umanjuje šansu za izlečenje.

Ukoliko se otkrije na vreme, rak dojke se uspešno može izlečiti. Prevencija je ključna u sprečavanja mortaliteta.

Devojkama do 20 godina savetuje se da jednom mesečno same pregledaju dojke, ženama do 30 godina da rade kliničke preglede kod izabranog lekara, dok bi sve žene od 45 godine skrining mamografom trebalo da rade na dve godine, jer spadaju u najugroženiju grupu.

Izvor: Beta / B92

Pogledajte još