Danas nova runda pregovora Dačić-Tači: Do postizanja dogovora!

Portparol Eštonove Maja Kocijančić rekla je novinarima u Briselu da "naši napori idu u pravcu napretka u dijalogu'', podsetivši da je Eštonova prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Komisija treba da sastavi izveštaj o napretku normalizacije odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

- Ukoliko sutra ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga - rekao je Tanjugu funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

- To je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj - rekao je ovaj funcioner.

Nemačka delegacija poslanika CDU-CSU juče je u Beogradu poručila da bi Beograd i Priština, pre početka pregovora o pristupanju, trebalo da se pisano ili pred kamerama obavežu na normalizaciju odnosa.

Komentarišući stav nemačkih parlamentaraca, potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evrointegracije Suzana Grubješić je, gostujući na TV B92, rekla da je u pitanju "tehnikalija", a da je suština da se pronađe prihvatljivo i na terenu primenjivo rešenje. Ona je istakla da Srbija neće ni eksplicitno, ni implicitno priznati Kosovo.

Grubješićeva je jutros za RTS da današnja runda dijaloga nije ključna, jer dogovor Beograda i Prištine nije na vidiku.

- Neki iz Brisela kažu da je ova runda presudna, mi kažemo da nije, zato što dogovor nije na vidiku - rekla je ona.

- Ulozi su suviše veliki da bi dijalog propao - rekao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u Briselu, izrazivši optimizam u vezi sa ishodom pregovora.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković nije takav optimista po pitanju briselskih dogovora. On je pozvao prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da "spreči krah dogovora Beograda i Prištine".

Izvor: B92 / Tanjug

Pogledajte još