U Srbiji deca sve brutalnija: Kradu automobile, obijaju prodavnice, tuku se

Podaci PU u Jagodini pokazuju da je za poslednje dve godine u padu broj lakših krivičnih dela koja su počinila maloletna lica, a u porastu su teške krađe.

U Pomoravskom okrugu su maloletnici 2012. godine počinili 144 krivičnih dela, a 2011. godine 131. Prošle godine evidentirano je više razbojništva i to pet razbojništva sa upotrebom oružja i 94 teških krađa. U 2011. godini nije bilo razbojništva, a počinjeno je 60 teških krađa.

Inspektorka za suzbijanje maloletničke delikvencije u PU u Jagodini Suzana Živković kaže da je i među maloletnicima sve niži prag tolerancije.

- Krivična dela se vrše sa elementima nasilja, grubosti i agresivnosti. Najveći broj krivičnih dela je iz oblasti imovine, a među njima najviše je teških krađa. Najčešće se obijaju prodavnice, trafike, automobili, kuće. Sve češće kradu i sekundarne sirovine - objasnila je Živković.

Ona kaže da, iako se za poslednje dve godine beleži rast krivičnih dela koja su počinili maloletnici, smanjen je procenat učeća maloletnika u ukupnom broju izvršenih krivičnih dela sa 10 na 6,5 odsto.

U porastu je i broj podnetih prekršajnih prijava, uglavnom zbog tuča.

Tokom 2012. godine Centar za socijalni rad u Jagodini je dobio 99 zahteva Prekršajnog suda za dostavu nalaza i mišljenja u postupcima prema maloletnim licima i 110 zahteva Višeg suda u krivičnim postupcima.

Direktorka Centra za socijalni rad u Jagodini Biserka Jakovljević kaže da se kod prekršaja najčeće kao mera izriče se opomena ili novčana kazna.

Kod krivičnih dela mera je uglavnom stavljanje pod pojačan nadzor roditelja, a vrlo retko se maloletni prekršioci šalju u vaspitno popravni dom.

Centar ima u planu da uvede i neke nove mere kao što je dobrovoljni rad i obavezno prisustvo edukativnim programima. U planu je za ovu godinu i osnivanje Savetovališta za decu i mlade sa poremećajima u ponašanju u cilju uspešnije resocijalizacije i socijalneintegracije.

Izvor: Beta

Pogledajte još