Bačena bomba na policiju u Leposaviću

Tom prilikom oštećeno je najmanje deset prozorskih stakala na stanici policije i jedno privatno putničko vozilo.

Ovaj incident je okarakterisan kao krivično delo “izazivanje opšte opasnosti”, navedeno je u policijskom saopštenju.

Poslednji bombaški napad na severu pokrajine osudili su predstavnici Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji su zatražili da se pronađu i kazne počinioci ovog napada.

"Ovo je još jedan vid zastrašivanja i unošenja nemira i nespokojstva među stanovništvo severa Kosova i Metohije", rekao je Dragiša Vasić, predsednik opštine Leposavić.

Vasić je od Euleksa i međunarodnih snaga zatražio da se, u okviru svog mandata, angažuju, otkriju počinioce i njihove nalogodavce i privedu ih pravdi.

"Samo na taj način će se stati sa bombaškim napadima, koji su na ovom delu Kosova i Metohije sve učestaliji", rekao je Vasić.

Ovo je još jedan u nizu bombaških napada na severu Kosova, a počinioci ni u jednom slučaju nisu pronađeni.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je napad na policijsku stanicu u Leposaviću i zatražila da se počinioci tog napada pronađu i kazne.
Euleks: Napad na vladavinu prava

Euleks je najoštrije osudio sinoćni napad ručnom bombom na policijsku stanicu u Leposaviću.

"Ovaj nasilni čin jasno pokazuje da je jedna grupa ljudi spremna da ugrozi bezbednost lokalne zajednice kako bi sprečila sprovođenje vladavine prava. Ovakva dela predstavljaju direktnu pretnju po mir i stabilnost i duboko pogađaju obične građane. To je bio jasan napad na vladavinu prava i kao takav on je apsolutno neprihvaljiv", saopštio je Euleks.

Misija EU na Kosovu podseća da su policajci odgovorni za bezbednost običnih građana i ističe da napad ručnom bombom na policijsku stanicu predstavlja napad na ljude. "Ova praksa mora da bude prekinuta, a počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde", izjavio je Bernd Borhard, šef misije Euleks.

Operativna grupa Euleksa za Mitrovicu i Kosovska policija pokrenule su istragu kako bi se pronašao počinilac ili počinioci. Takođe, pozivaju se svi koji raspolažu informacijama koje bi mogle da pomognu u rasvetljavanju ovog slučaja da se jave i kontaktiraju Kosovsku policiju ili Operativnu grupu za Mitrovicu na broj: 038-512-638.

Euleks takođe ponavlja poziv svima da se uzdrže od nasilja. "Vladavina prava mora da preovlada", zaključuje se u saopštenju dostavljenom B92.

Izvor: B92

Pogledajte još