Nasmejte se: Danas je prvi Međunarodni dan sreće

Ekonomista i nobelovac Sajmon Kuznec osmislio je bruto nacionalni dohodak kako bi pomogao SAD da izađu iz Velike depresije, ali je jasno isticao da "dobrostanje jedne nacije ne treba da se pobrka sa količinom nacionalnog prihoda". I bio je u pravu. Od 1960-ih BND u Americi se udvostručio po glavi stanovnika ali prosečna sreća nije porasla.

Primetivši da je BND loš primer za ilustraciju raspoloženja jedne nacije, jedan međunarodni pokret sada radi na stvaranju novih parametara. I to bi moglo da unese pravu revoluciju, ako uzmemo u obzir Galupovo Milenijumsko istraživanje. Anketirajući skoro 60.000 ljudi iz 60 zemalja, Galup je napravio rang listu 10 stvari koje su ljudima najvažnije. Na vrhu je bilo zdravlje, srećan porodični život i posao, dok je "životni standard” (ono što odlikuje BND) bio među najmanje bitnim.

Veliki pomak u ovom smislu načinila je mala planinska azijska država Butan. Ona je 2005. uvela prvi Indeks bruto nacionalne sreće – koji je merio ne samo psihološko dobrostanje (životno zadovoljstvo, emocije i duhovnost) već i subjektivne ocene o zdravlju, obrazovanju, vladi, ekologiji... Pet godina kasnije istraživanje je pokazalo da je 41 odsto Butanaca srećno, što znači da je dalo zadovoljavajuće ocene u dve trećine oblasti. Samo 10 odsto je bilo "nesrećno”.

Butan je u julu 2011. sponzorisao Rezoluciju UN 65/309 pod nazivom "Sreća: Holistički pristup razvoju” kojom se tvrdi da BND ne odražava "sreću” i da je "nepohodan uravnoteženiji, pravedniji i sveobuhvatniji pristup”...

Generalna skupština UN prihvatila je rezoluciju i pozvala sve zemlje članice da preduzmu akciju u tom pravcu. Neke zemlej, poput Kanade, Francuske, Britanije, Japana i Italije, već su uvsrtile merilo građanske sreće u svoje zvanične nacionalne statistike.

Izvor: Blic

Pogledajte još