Završena sedma runda pregovora Dačić-Tači

Nakon prvog današnjeg sastanka Dačić-Tači nisu postignuti nikakvi dogovori.

Nakon razgovora premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, uz posredovanje visoke predstavnice EU, usledili su bilateralni sastanci sa Ketrin Ešton. Ona se prvo sastala s Tačijem, a razgovor je trajao oko sata. Potom se sastala i sa Ivicom Dačićem.

Prethodno se Dačić sastao sa američkim diplomatom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom, koji važi za "tihog učesnika" dijaloga, pošto se u Briselu pojavljuje uoči svake runde.

Tokom dosadašnjih rundi briselskog dijaloga postalo je uobičajeno da Riker, koji u Stejt departmentu zauzima mesto zamenika pomoćnika državnog sekretara, ima odvojene susrete s pregovaračima na marginama pregovora.

U EU ne odbacuju mogućnost da se, ukoliko danas dogovor o severu KiM izostane, Dačić i Tači sastanu za par dana.

Današnja runda dijaloga posvećena je pre svega severnom Kosovu, a Kocijančič je juče novinarima u Briselu rekla da "napori idu u pravcu napretka u dijalogu'' i podsetila da je visoka predstavnica EU prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Rasmusen, s kojim se Tači danas sastao u Briselu, izjavio je da će Kfor nastaviti da izvršava svoju misiju obezbeđivanja mira na Kosovu, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.
- Premijer Tači je informisao Rasmusena o procesu dijaloga o normalizaciji međudržavnih odnosa između Kosova i Srbije i zatražio da NATO ima odlučujuću ulogu u ostvarivanju eventualno postignutog sproazuma o normalizaciji odnosa - kaže se u saopštenju.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

To je na izvestan način danas u Beogradu potvrdio i šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavom da postoje dobre šanse da se postigne napredak u današnjem dijalogu koji bi doveo do sporazuma Beograda i Prištine o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, ali da će učesnici dijaloga imati još vremena ukoliko je to potrebno.

Srpski zvaničnici su pred sedmu rundu dijaloga ocenili da je dogovor Beograda i Prištine moguć ukoliko Priština načini ustupke, ali da su male šanse da se to dogodi danas.

Funkcioner Evropske komisije koji je želeo da ostane anoniman izjavio je ranije Tanjugu da ukoliko ovog puta ne dođe do dogovora još ima vremena za nastavak dijaloga s obzirom da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji treba da odluče o eventualnom otvaranju pregovora Srbije o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

Tako je premijer Ivica Dačić nakon sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom rekao da Srbija očekuje napredak u dijalogu, ali da treba videti hoće li biti pozitivnog odgovora druge strane.

Prvi potrpedsednik vlade Aleksandar Vučić preneo je komesaru za proširenje da je Srbija postigla napredak na evropskom putu čineći mnoge ustupke te da to sada očekuje i od Prištine.

Potpredsednica vlade Suzana Grubješić ocenila je ranije danas da dogovor u sedmoj rundi nije izvesan, kao i da to nije presudna runda kako se najavljivalo i poručila da bi međunarodna zajednica trebalo više da se fokusira kosovsku stranu, koja, kako je kazala, nije spremna za kompromis.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još