KiM: Država nema rezervne Srbe na Kosovu

Čekaju ishod briselskih razgovora, ali ne skrštenih ruku. Srbi sa severa Kosova najavili su da će, ako ne budu zadovoljni, njihova skupština preuzeti suverenitet na sebe.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković tvrde da samo žele da se zaštite.

“Formiranje srpske zajednice kroz pregovore znači povlačenje države sa ove teritorije, istovremeno znači legalizaciju granice i da država Srbija prestaje da vrši vlast na jednom delu svoje teritorije”, ocenjuje Nedeljković.

“Mi ne želimo da država ide drumom, a mi šumom. Međutim, mi nemamo rezervnu državu ali i država mora da shvati da nema rezervne Srbe na Kosovu i Metohiji”, poručuje on.

Svaka se odluka sa severa pažljivo prati i južno od Ibra. Srbi u tom delu Kosova žive u potpuno drugačijim okolnostima, podseća novinar iz Gračanice Živojin Rakočević.

“Već 13 godina Srbi na severu Kosova imaju svoju slobodu i sada se od njih traži da tu svoju slobodu podele sa vlašću Hašima Tačija. Zato je ovaj potez o nekakvom osamostaljenju srpskih opština poslednji veliki pritisak na Beograd da se to ne bi desilo”, ocenjuje on.

Rakočević zaključuje da bi ovakva odluka zapravo značila i gubitak nade Srba na jugu da mogu uživati slobodu kakvu imaju Srbi na severu.

U Briselu je u toku nova runda pregovora premijera Srbije i Kosova - Ivice Dačića i Hašima Tačija - uz posredovanje šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton. Za sada, međutim, nisu postignuti nikakvi dogovori.

(Izvor: B92)

Pogledajte još