Hrvatska policija prekida meč za "Ubij Srbina"

Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec rekao je novinarima u Zagrebu da je policija spremna za sve moguće izazove.

Borovec je najavio da u slučaju skandiranja koje podstiče na mržnju, kakvo je "Ubij Srbina", sledi upozorenje, posle kojeg je moguć i prekid meča.

"Policija je spremna i preduzeće sve što treba da se osigura visok nivo bezbednosti pre, za vreme i posle utakmice", rekao je načelnik na konferenciji za novinare u Zagrebu.

On je dodao da je reč o utakmici visokog rizika, da su pripreme trajale tri meseca, a sarađivalo se sa hrvatskom bezbednosno-obavestajnom agencijom i policijom Srbije, čija će četiri pripadnika biti na utakmici u Zagrebu.

Na pitanje šta ako dođe do masovnijeg skandiranja parola koje pozivaju na mržnju, kao što je "Ubij Srbina", Borovec je podsetio da su radnje koje podstiču na mržnju i diskriminaciju kažnjive i da je obaveza organizatora održavanje javnog reda i mira.

Uz to im je obaveza, kako je rekao, da upozore gledaoce, a potom i prekinu utakmicu na određeno razdoblje ili čak trajno prekinu meč.

Borovec je rekao da "nema informacije" da bi srpski navijači organizovano mogli da krenu na utakmicu u Zagreb, ali da će granična policija biti na oprezu i onemogućiti njihov eventualni pokušaj dolaska.

On nije, međutim, želeo da kaže koliko će policajaca biti angažovano na dan utakmice, ali je rekao da će ih biti više nego kad se igra derbi između Dinama i Hajduka, a manje nego za ranije utakmice s Engleskom.

Prema dostupnim podacima, rekord u Zagrebu datira iz 2008. godine kada je na maksimirskom stadionu gostovala reprezentacija Engleske i kada je bilo angažovano 1.400 policajaca, 700 članova obezbedjenja i 100 redara.

Upitan o troškovima policijskog angažmana za utakmicu za Srbijom, Borovec je rekao da je to oko 700.000 kuna (oko 92.000 evra).

Poručio je da će policija snimati sva dešavanja na stadionu i dodao da 102 osobe imaju zabranu prisustvovanja što će policija kontrolisati.

Prema njegovim rečima, postoje rizici od mogućih sukoba domaćih navijačkih grupa zbog njihovog tradicionalnog rivalstva, ali će biti angažovani i policajci u civilu koji poznaju navijački milje.

Utakmica će se moći pratiti organizovano i na Trgu bana Jelačića, a policija je apelovala na gradjane da na trg i stadion ne nose pirotehnička sredstva i transparente neprimerenog sadržaja.

(Izvor: B92)

Pogledajte još