Nova otkrića: Zašto je značajno dojenje!?

Kako su poslednjih godina sve češći novinski natpisi o tome da nedojenje u prvim mesecima nakon rođenja može štetiti bebama, lekarski tim bolnica u Bredfordu i Šefildu sproveo je sopstveno istraživanje.

Njihova studija obuhvatila je sve slučajeve beba rođenih u periodu od maja 2009. do juna 2010. godine, a ekskluzivan uvid u rezultate studije imao je britanski list Gardijan.

Njihov fokus bio je na bebama kod kojih je uočena neonatalna hipernatremije. To su slučajevi u kojima su bebe brzo gubile kilograme, dehidrirale ili kod kojih je uočena slična abnormalnost izazvana nedojenjem.

Njihovi rezultati pokazuju da u proseku na svakih sto rođenja zdravstveni problemi zbog nedojenja beba javljaju se tek kod sedam slučajeva. Čak i u tim slučajevima nije utvrđeno da je razvijeno neko opasnije oboljenje, već su bebe u najtežim slučajevima posle dva do tri dana hospitalizacije bile puštene kući.

Dr Sem Odi koji je predvodio lekarsko-istraživački tim, tvrdi da bi ovi rezultati trebalo da uteše one roditelje koji imaju problema sa dojenjem svoje dece. Međutim, upozorava on, i u takvim slučajevima preporučljivo je da se roditelji konsultuju sa svojim lekarom kako bi bili sigurni u zdravlje svog deteta

(Izvor: B92)

Pogledajte još