NASA: Ako asteroid krene ka Zemlji - molite se!

Šef NASA Čarls Bolden izjavio je da u slučaju da veliki asteroid kerene u pravcu Njujorka i njegovo postojanje se otkrije samo tri nedelje pre udara jedino nam preostaje da se molimo.

"Molite se!", rekao je Bolden i dodao:

"Pitanje je koliko SAD mogu da urade ukoliko neki nepoznati asteroid ili kometa krenu ka planeti, ali i šta mogu učiniti ostale države na svetu", rekao je Bolden zakonodavcima u američkom predstavničkom komitetu nauke.

"Asteroid koji je eksplodirao 15. februara iznad Čebljbinska stvorio je udarni talas koji je oštetio zgrade i prozore, a više od 1.500 ljudi je povređeno. Kasnije tog dana otkriveno je da pored Zemlje prošao neznatno veći asteroid na samo 17.200 kilometara od planete, što je bliže nego orbita televizijskih i vremenskih satelita. Ovo je dokaz da je naš komšiluk aktivan i da smo pod konstantnom pretnjom", izjavio je predstavnik demokrata Edi Bernis Džohanson.

"Imali smo sreće što su događaji od prošlog meseca bili jednostavna zanimljiva slučajnost, a ne katastrofa", izjavio je republikanac Lamar Smit.

"Iz informacija koje imamo, mi ne znamo da li dolazi asteroid koji će ugroziti stanovništvo Sjedinjenih Američkih Država, ali ako on dolazi u roku od tri nedelje, molite se", rekao je Bolden.

Pre oko 66 miliona godina, objekat prečnika 10 kilometara napravio je ono što se veruje da je današnji Jukatan poluostrvo u Meksiku i dovelo je do smrti dinosaurusa, kao i većeg dela biljnog i životinjskog sveta na Zemlji.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još