Novine za studente: Bodove će dobijati i za vannastavne aktivnosti

Studenti bi ubuduće trebalo da dobijaju bodove i za obavljenu praksu, volonterski rad, angažovanje u sportskom društvu, naučno-istraživački rad, kao i za aktivnosti u studentskom organizovanju.

Osnovna ideja pravilnika je da pomogne studentu da se zaposli, ali i da omogući poslodavcu da nađe najbolje radnike, rečeno je u obrazloženju usvajanja tog dokumenta.

Pravilnik daje mogućnost poslodavcima da prate koliko su studenti tokom studija bili aktivni mimo redovnog davanja ispita i da tako zaposle one koji su radili na projektima važnim za lokalnu zajednicu, volontirali, bili odlični sportisti, ako baš takav kadar traže.

Dokument je deo procesa usaglašavanja sa evropskim prostorom visokog obrazovanja, a kako je rečeno na sednici Senata, poeni za vannastavne aktivnosti studenata ne ulaze u redovne bodove tokom studiranja.

Poeni se upisuju u "dodatku diplomi", ispravi obaveznoj uz samu diplomu, kako bi budući poslodavac razumeo da je student radio još nešto.

Prema rečima predsednika Studentskog parlamenta Univerziteta u Beogradu Vladimira Smuđe, jedan bod vredi od 25 do 30 časova rada, a student može biti angažovan na nekoliko poslova i tako sabirati što više bodova.

Tako će, na primer, bodove dobijati studentski predstavnici za učešće u organima i telima univerziteta, fakulteta - student prorektor, student prodekan, predsednik parlamenta, a poeni se mogu dobiti i za učešće i na projektima, rekao je Smuđa novinarima po završetku sednice.

Druga bodovana kategorija je izrada naučno-istraživačkog rada u okviru studentskog Naučnoistraživačkog centra koji je u osnivanju pri SP UB, ali će biti osnovan i na svakom parlamentu na fakultetu.

Za angažovanje u ovoj aktivnosti student će dobijati od jednog do tri boda, rekao je Smuđa i naveo da će na svakom fakultetu i univerzitetu postojati komisija za dodeljivanje bodova.

Studenti koji žele da volontiraju prijavljivaće se centru, a potom će institucije, civilni sektor, moći da predlože projekte, raspišu konkurs i da prime studente da rade na njima, za šta će ovi dobijati bodove.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još