Vek od pogibije prvog srpskog pilota

Navršio se vek otkako je poginuo Mihajlo Petrović, prvi srpski pilot koji je izgubio život na borbenom zadatku, prenosi Radio-televizija Srbije.

Nakon srednje škole u Kragujevcu, Petrović je pokušao da upiše neku od vojnih akademija u Sankt Peterburgu u Rusiji. Kako mu to nije pošlo za rukom, vratio se u Srbiju gde je učio u podoficirskoj artiljerijskoj školi.

Kao 21-godišnji vodnik 1905. godine bio je raspoređen u Gardijski artiljerijski puk u Nišu, a narednik je postao pet godina kasnije u garnizonu Beograd.

Mihajlo Petrović bio je pilot sa dozvolom broj jedan. Pripadao je prvoj grupi od šest srpskih pilota školovanih u Francuskoj 1912. godine.

Obeležavanje
Komemoracija povodom stogodišnjice od smrti Mihaila Petrovića održana je na Novom groblju u Beogradu. Na spomenik su položeni venci i cveće. Vence su položili Petrovićevi rođaci, predstavnici Komande vazduhoplovstva, Zavičajnog društva "Mihailo Petrović" iz Vlakče, Udruženja penzionisanih vojnih letača i padobranaca, Vazduhoplovnog saveza Srbije, Udruženja pilota "Kurjaci sa Ušća", SUBNOR-a i mnogobrojni poštovaoci. U galeriji "Ikar" Doma vazduhoplovstva u Zemunu otvorena je izložba pod nazivom "Sećanje na vazduhoplovne žrtve".

Na Farmanovu pilotsku školu u Etampu u Francuskoj upisao se kada je srpska vojska 1912. godine pozvala dobrovoljce da se prijave za pilotsku obuku.

Završne ispite položio je mesec dana pre ostalih iz grupe i tako postao prvi srpski pilot sa diplomom.

Tokom Prvog balkanskog rata, Mihajlo Petrović raspoređen je u sastav novoosnovanog Primorskog aeroplanskog odreda čiji je prvi borbeni zadatak bio da pruža vazdušnu podršku trupama koje su opsedale Skadar.

Njegov avion "farman" prilikom sletanja pogodila je snažna vazdušna struja zbog čega je avion naglo usporio, a zatim se prevrnuo.

Narednik Petrović izbačen je iz aviona na visini od oko kilometar i nije preživeo pad.

Jedna ulica u Beogradu (u Rakovici) nosi njegovo ime.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još