Saveti za akciju: 10 načina da baš vi dobijete posao

1. Budite savršen kandidat za posao (na papiru)

Vaša biografija mora sadržati ključne reči i dostignuća koja su relevantna za određeni posao. Dobijte posao koji želite veštinama i iskustvom koje već posedujete. Pregledajte pažljivo konkurs, te odbacite standardnu biografiju koju uvek šaljete i napišite jednu koja je skrojena baš za poziciju za koju se prijavljujete.

2. Održavajte svoje reference aktuelnim

Pošaljite brzi mejl ljudima koji vam daju preporuke i obavestite ih o poziciji za koju se prijavljujete. Objasnite im koje su specifične veštine i znanja koja se traže za taj posao, kako bi vas mogli podržati na odgovarajući način.

3. Uradite domaći zadatak

"Istražite poslodavca". Ne samo da treba pregledati veb stranicu kompanije i njene finansijske izveštaje, već bi trebalo da je pretražiti preko Gugla. Upotrebite Fejsbuk i Tviter.

4. Budite dosledni u višestrukim intervjuima

Prvi razlog što firme održavaju više intervjua je da se osiguraju da kandidati predstavljaju konzistentnu i uverljivu sliku sebe različitim članovima tima. Dok se pitanja na intervjuima mogu i ne moraju razlikovati mnogo, svakako budite tačni u predstavljanju svoje prošlosti.

5. Postavljajte pozitivna, inteligentna pitanja

Stručnjaci savetuju da uvek treba biti spreman na postavljanje pitanja, dva ili tri koja pokazuju da ste proučili firmu i da razmišljate o ključnim pitanjima koja su važna za kompaniju.

6. Prevedite vašu prošlost u budući uspeh

Pokažite svoje mogućnosti. Ukomponujte prave primere iz vaše radne prošlosti u intervju i objasnite koliko je firma napredovala u periodu kada ste u njoj bili zaposleni.

7. Budite specifični kada govorite o doprinosu koji možete napraviti

Pre nego što saznate iznos plate ili brzinu kojom možete napredovati, potrudite se dokazati svoju vrednost. Koncentrišite se na poziciju za koju konkurišete i na to zašto ste baš vi kandidat koji je najprikladniji za posao.

8. Budite simpatični

Započnite intervju na pravi način i dođite na vreme. Nasmešite se ljudima koje sretnete, probajte se opustiti tokom intervjua i pokažite da ste zabavna osoba koja se lako uklapa.

9. Zatražite posao

Uklonite svaku sumnju koju poslodavac ima o vašem entuzijazmu. Možete da završite intervju rečima: "Zaista bih želeo/la da doprinesem ovoj kompaniji i nadam se da ćete me izabrati".

10. Ostvarite naknadni kontakt

Nemojte sedeti i misliti da će poslodavac zvati ako bude zainteresovan. Važno je i da izrazite zahvalnost za pruženu priliku i pokažete uzbuđenost. To bi vas moglo činiti drugačijima od konkurencije.

(Izvor: BUKA, Danas.hr)

Pogledajte još