Bruka: Hrvatska ubija svog borca protiv korupcije

Zagrebački novinar Domagoj Margetić, čovek koji je otkrio najveće afere u Hrvatskoj, operaciju „Oluja“ nazvao zločinačkim poduhvatom, a njene pokretače kriminalcima, štrajkuje glađu već deset dana jer ne može da preživi.

Prema navodima njegovih prijatelja i kolega, zbog otkrića u oblasti organizovanog kriminala i korupcije, koji dosežu do samog hrvatskog vrha, Margetiću je onemogućeno da radi, pa je njegov život doveden na ivicu egzistencije.

Neke od afera koje je otkrio
♦ Hipo banka
♦ Šverc cigareta
♦ Šverc nafte preko INA
♦ Zagrebačka banka u Beogradu

Darko Trifunović, stručnjak za bezbednost iz Beograda koji je s Margetićem u Ekspertskom timu za jugoistočnu Evropu, kaže za Kurir da se plaši za život svog kolege.

- Njemu se zdravstveno stanje pogoršalo. Leži, ne ustaje iz kreveta i veoma teško govori, međutim, ne verujem da će prekinuti štrajk glađu. To mu je bila poslednja opcija. Hrvatska ne želi ništa da uradi da mu pomogne, pustiće ga da umre, a to je sramota za jednu zemlju koja ulazi u EU - navodi Trifunović.

On dodaje da je Margetić, koji je srpskoj javnosti poznat i kao saradnik pokojne predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, bio je izložen pritiscima, pretnjama i ucenama zbog otkrivanja najvećih afera.

- Gde god bi se Margetić zaposlio, usledili bi pritisci iz vrha vlasti da se otpusti. Njegov portal necenzurirano.com ostao je bez sponzora jer je upravo hrvatska vlast ucenila ljude koji su pomagali opstanak tog medija. Nedavno je radio i za sajt see.biz, ali su mu i tamo rekli da nemaju da mu daju platu - objašnjava Trifunović i naglašava da se Hrvatska samo deklarativno bori protiv korupcije, a prave borce želi da eliminiše.

Za deset dana štrajka Margetiću niko od hrvatskih zvaničnika nije ponudio pomoć, iako je prvi poslao dokumentaciju tužilaštvu o umešanosti bivšeg premijera Ive Sanadera u aferu „Hipo banka“, otkrio korupciju na carini, aferu sa švercom duvana i švercom nafte preko državne kompanije INA, zločine hrvatske vojske i policije u Sisku i brojne druge afere. Trifunović kaže da mu je predsednik Hrvatske Ivo Josipović za sve vreme gladovanja poslao jednu, ciničnu poruku: „Čuvaj svoje zdravlje!“

Milorada Dodika tužio zbog krađe i pranja novca

Darko Trifunović i Domagoj Margetić podneli su u Beogradu krivičnu prijavu protiv predsednika RS Milorada Dodika, koji je, prema njihovim navodima, nezakonito izvlačio novac iz institucija RS i prao te pare u Srbiji. Oni su naveli da je njegova kriminalna organizacija prala novac od organizovanog kriminala, između ostalog, i u raznim bankarskim, odnosno tajnim operacijama u vezi s prodajom nekretnina, ne samo u BiH nego i u zemljama regiona, posebno u Srbiji. Dodik je u tužbi povezan i sa srpskim biznismenom Miroslavom Miškovićem, a sin predsednika RS Igor Dodik, iako bez prihoda, optužen je da ima tajne račune u Hipo banci, na kojima se nalazi oko 1,3 miliona evra.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još