Dijalog u ključnoj fazi, Dačić traži Vučićevo mišljenje

BRISEL - Dijalog Beograda i Prištine koji je jutros počeo u Briselu ušao je u kjučnu fazu i verovatno će potrajati do kasno u noć. U toku su intenzivne konsultacie između premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, povodom papira kojeg je Ketrin Ešton predočila srpskom premijeru.

Navodno na tom papiru se nalazi predlog ni izbliza sličan onome kojeg je povodom formiranja zajednice srpskih opština imala delegacija Srbije...

Neuobičajeno za ranije runde razgovora ovog je puta u Briselu najpre održana trilateralni sastanak srpskog i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija s šefisom evropske diplomatije Ketrin Ešton, da bi nakon dva sata usledili odvojeni razgovori, najpre Ešton - Tači, a zatim i Eštonove s Dačićem.

Takođe mimo prakse u prethodnim susretima posle odvojenih susreta troje aktera bili su ponovo za stolom i ta faza sedme runde dijaloga traje i dalje.

U međuvremenu je popodne, razgovor na kratko prekinut kako bi visoka predstavnica EU obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Izvor iz Evropske komisije kaže da smo "ušli u najosetljiviju fazu", da veruje da će ova runda biti završena tek kasno noćas, ali nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora predsednika vlade Srbije i kosovskog premijera.

Ranije večeras američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker izjavio je da veruje da je moguće da u dijalogu Beograda i Prištine bude postignut dogovor, pod uslovom da "obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda".

"Verujem da je moguće pronaći rešenje", rekao je Riker novinarima nakon što je danas u Briselu imao odvojene susrete sa učesnicima dijaloga i funkcionerima Evropske unije.

Iako su glavni akteri na političkoj sceni Srbije uoči sedme runde bili veoma oprezni u izjavama o mogućem rešenju, pre svega za zajednicu srpskih opština, što je glavna tema, čini se da je današnja serija razgovora delom dokaz da obe strane, kao i posrednik EU, žele da se do zadovoljavajućeg rešenja dođe.

Podsetimo, premijer Srbije Ivica Dačić započeo je oko 13.50 bilateralne razgovore sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton. Pre toga održan je trojni sastanak svih učesnika u dijalogu Beograda i Prištine, posle čega se Hašim Tači prvi odvojeno sreo sa Eštonovom.

Posle nešto manje od dva časa razgovora, oko 12.40 sati, u Briselu je završen trojni sastanak predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem koji je počeo oko 11.10 sati.

Posle zajedničkih razgovora, šefica EU diplomatije nastavila je odvojene razgovore sa učesnicima briselskog dijaloga, a prvi je na redu Hašim Tači. Odmah potom, Eštonova će se odvojeno sresti i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Portparol Eštonove Maja Kocijančič rekla je da "naši napori idu u pravcu napretka u dijalogu'', podsetivši da je Eštonova prošle nedelje posetila Beograd i Prištinu zbog konsultacija sa političkim liderima.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Komisija treba da sastavi izveštaj o napretku normalizacije odnosa Srbije i Kosova, izvori u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

''Ukoliko ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga'', rekao je funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman.

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila, što je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još