Otvoreni "Dani komedije" u Jagodini

Otvaranju su prisustovali funkcioneri grada Jagodine, s predsednikom Skupštine grada Draganom Markovićem na čelu, predstavnici javnog, kulturnog, privrednog i političkog života Jagodine.

"'Dani komedije' su najbolji festival u Srbiji i najozbiljniji. Napisati komediju je mnogo ozbiljan posao", ocenio je Petković, pozdravljajući gledaoce i goste festivala.

"Lakše je čoveka naterati da plače nego da se smeje, lakše je napisati dramu, tragediju i naravno zato je nesrazmerno mnogo više drama i tragedija nego komedija", rekao je Petković.

On je istakao i da je mnogo teže igrati komediju i dodao da glumac u komediji mora da bude majstor.

Ministar Petković je autor i reditelj komedije "Kaskader" koja je igrana 1993. godine na "Danima komedije" i u kojoj je glumac Goran Sultanović nagradjen statutetom "Ćuran" za ulogu Mileta Šajna.

Posle večerašnjeg svečanog otvaranja, Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda izvelo je predstavu "Sumnjivo lice" Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića, u kojoj glavne uloge igraju Jelisaveta Seka Sabljić i Nebojša Glogovac.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" je reditelj Jug Radivojević.

Predstave ocenjuje žiri u sastavu: Egon Savin (predsednik), glumci Ljiljana Blagojević i Slobodan Tešić.

Pre svečanog otvaranja, u holu Centra za kulturu otvorena je izložba "Olivera Marković" Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda, posvećena srpskoj pozorišnoj, televizijskoj i filmskoj glumici Oliveri Marković (1925.- 2011.).

Sutra uveče (21. mart) na repertuaru je predstava Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonije, u režiji Borisa Liješevića i izvodjenju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.

(Izvor: B92)

Pogledajte još