Austrija: Policajci uzimaju otiske strancima na granici

Usvojenim izmenama Zakona o strancima ubuduće će bezbednosni organi dobiti mogućnost da prilikom granične kontrole uzimaju otiske prstiju putnika i provere ih sa onima u pasošu, ili u bazama podataka, u slučaju da postoji sumnja u identitet.

Parlament je time usvojio preporuku EU, koja treba da poveća bezbednost granica Unije, odnosno suzbijanje ilegalne migracije.

Od marta 2009. godine u Austriji se, prilikom izdavanja pasoša, otisci prstiju vlasnika te putne isprave stavljaju na bezbednosni čip.

Novim zakonom, koji je sinoć usvoje, policija dobija mogućnost uzimanja otisaka prstiju prilikom granične kontrole radi upoređivanja podataka.

Pošto se odnedavno uzimaju i otisci prstiju stranaca prilikom izdavanja boravišnih dozvola i viza, ova mera treba da poveća bezbednost granica.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da se radi o meri koju će policija primenjivati samo u slučaju da policija posumnja u identitet osobe, odnosno validnost pasoša.

Za upoređivanje podataka o identitetu, kako ističu, potrebni su ne samo biometrijski podaci, već i otisci prstiju, zbog čega je bila potreba izmena zakona.

Izvor: Kurir, Tanjug

Pogledajte još