Od posledica osiromašenog uranjuma u Iraku se rađaju dvoglava deca!

Reporterka Dar Džameil, u razgovoru sa Demokrasi Nau! prenosi zapažanja tokom svog boravka u Iraku: "Dok je 1995. godine 40 ljudu u 100.000 bolovalo od raka, nakon 2005. taj broj se popeo na 1.600".

Ona je razgovarala sa doktorkom iz oblasti Faluja Samirom Alani: "Rekla mi je da je postalo uobičajeno da se deca rađaju sa višestrukim sistemskim oboljenjima, oštećenim imunitetom, teškim poremećajima srca i centralnog nervnog sistema, kao i deformitetima kostiju. Deca se često rađaju sa dve glave, unutrašnjim organima van tela, ili sa jednim okom - kiklopi u stvarnom životu - stvarno, stvarno košmarni defekti novorođenčadi".

U oblasti Faluja postotak dece rođene sa teškim poremećajima prevazišao je brojke zabeležene posle Hirošime i Nagasakija. Dok je 1995. godine na 100 dece 1.37 rađano sa defektom, ta cifra je 2003. skočila na 23 deteta od 100 koja su rođena sa teškim deformitetom.

Broj dece sa urođenom laukemijom i kancerom takođe je abnormalno skočio.

Prilikom bombardovanja 1999. na Srbiju je bačeno oko 15 tona osiromašenog uranijuma. Kakve posledice će to ostaviti po zdravlje stanovništva ostaje da se vidi.

S media/Huffpost/Democracy Now

Pogledajte još